Magyar gazdaság

S&P: hupsz, tévedtünk - Párizs továbbra is félhet

A Standard and Poor’s téves jelentést adott közre Franciaország leminősítéséről. A téves hír világszerte megrázta a tőkepiacokat és Franciaország haragját váltotta ki. A WSJ szerint könnyen lehet, hogy Párizsnak van miért aggódnia.

A cég az internetes előfizetők egy részének olyan hírt küldött, amely szerint Franciaország hitelminősítése változott. Mivel az országnak eddig "AAA" a besorolása, a címzettek azonnal az ország leminősítésére következtettek, ami döntő jelentőségű, hiszen ebben az esetben az uniós mentőalap, az EFSF is elvesztené top besorolását. Az S&P csak két órával később közölte, hogy Franciaországot továbbra is a legmagasabb, "AAA" minősítéssel értékelik, stabil kitekintéssel.

François Baroin francia pénzügyminiszter felháborodottan reagált az esetre, arra utasította az ország felügyeleti hatóságát, hogy keresse meg a hiba okait. A WSJ szerint az elmúlt hónapokban ez már a harmadik eset, amikor az S&P súlyos hibát vét. Michael Church, az Addison Capital befektetési cég elnöke arra emlékeztetett: a traderek számítógépei "megvadulnak" az ilyen esetekben, az hogy az S&P éppen ilyenkor követ el ekkora baklövést, már-már komikus. David H. Levey, a Moody’s korábbi államadósság elemzője úgy látja: ha mindez Németországgal történt volna meg, mindenki csak nevetett volna az eseten, de elgondolkodtató, hogy miért éppen Franciaországgal történik ilyesmi.

Az S&P az incidens után leszögezte, hogy a téves riasztás nem jelenti, hogy az ország besorolását felülvizsgálnák. Ugyanakkor a lapnak nyilatkozó volt S&P alkalmazottak állították: ilyen téves sokkal valószínűbb, ha az ország amúgy is felülvizsgálat alatt van. A cég általános eljárásrendje szerint az elemzők egy másik szakértői bizottságnak tesznek javaslatot a minősítés módosításáról és ez utóbbi csapat rögzíti a módosításokat, amelyekről aztán az ügyfelek értesítést kapnak. A rivális Moody’s október 17-én jelezte, hogy nyomás alá került Franciaország adósbesorolási kilátása.

besorolás hitelminősítés tévedés S&P Franciaország
Kapcsolódó cikkek