Magyar gazdaság

SZEF: a szakszervezetek minimális követeléseit sem teljesíti a kormány

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keddi ülésén egyértelművé vált, hogy a kormány nem teljesíti a munkavállalói oldalt alkotó szakszervezeteknek a jövő évi állami költségvetés-tervezettel kapcsolatos minimális követeléseit sem - közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) az MTI-vel.

A közlemény szerint ennek következményeként tovább folytatódik az illetményrendszerek befagyasztása, a reáljövedelmek évek óta tartó csökkenése. A költségvetés-tervezet nem ad megnyugtató választ
a nagy közszolgálati ellátórendszerek - egészségügy, oktatás, szociális ellátás, kultúra és közgyűjtemények, közigazgatás, rendvédelem - jövő évi finanszírozására.

Az egyéb közszolgálatra vonatkozó, és a parlament elé terjesztett tervezetek, mint például az önkormányzati törvény tervezete, a köznevelési törvény tervezete, a Munka törvénykönyvének tervezete és a közszolgálatra ható egyéb munkajogi szabályok a bizonytalanságot, az érintett munkavállalók foglalkoztatási és jövedelem viszonyainak veszélyeztetését vetítik előre.

A közlemény szerint mindez nem csak az érintett munkavállalók, hanem az egész társadalom ügye. A minőségi oktatás, egészségügy, kultúra, szociális ellátás és közigazgatás hiánya nem csak, és nem elsősorban a benne dolgozók érdekeit, hanem a társadalom, valamennyi állampolgár mindennapjait veszélyezteti - hangoztatja a SZEF közleménye és bejelenti, hogy a SZEF részt vesz a közszolgálati szakszervezetek december 3-i közös demonstrációján.

 

ellátás bér szakszervezet munkajog szef költségvetés
Kapcsolódó cikkek