Magyar gazdaság

Szijjártó: Nem diktál a külföld, nincs szükség az IMF-re

Szijjártó Péter szerint nincs arra szükség, hogy a kormány készenléti hitelmegállapodást kössön a Nemzetközi Valutaalappal (IMF); azt mondta: "nem ez a gazdaságpolitika van most, mi a pénzpiacokról finanszírozzuk magunkat és képes Magyarország arra, hogy a saját lábán álljon".

A miniszterelnök szóvivője hétfőn az MTV Ma reggel című műsorában a Demokratikus Koalíció azon felvetésére, hogy a kormánynak készenléti hitelmegállapodást kellene kötnie az IMF-fel azt mondta: nincs rá szükség.

Kifejtette: tavaly nagy gazdaságpolitikai vita volt erről, és akkor úgy döntöttek, nem akarják, hogy Magyarország nemzetközi pénzügyi szervezetek jóakaratától függjön. "Nem akartuk azt, hogy külföldről bármilyen nemzetközi pénzügyi szervezet diktálja a magyar kormánynak az intézkedéseket és kényszerítsen megszorításokat a magyar kormányra" - tette hozzá.

Szavai szerint akkor amellett döntöttek, hogy hiteles, átlátható gazdaságpolitikával Magyarország képes lesz magát a pénzpiacokról finanszírozni és ez "így is lett". A döntés helyességét támasztja alá Szijjártó Péter szerint az is, hogy 2004 óta először sikerül 3 százalék alá csökkenteni az államháztartás hiányát Magyarországon. Az államadósság csökkentésére az Európai Unióban pedig idén csak két ország Svédország és Magyarország volt képes - tette hozzá. Megerősítette: a kormány az eddigi gazdaságpolitikához tartja magát. 

Simor András cégügyeiről Szijjártó Péter, aki az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke is, elmondta: október közepén a költségvetési bizottság határozatban kért három dokumentumot a jegybankelnöktől. Arra voltak kíváncsiak: eladta-e Simor a ciprusi offshore cégét, hazahozta-e több százmillió forintos vagyonát, és befizette-e ezen tranzakciók után az adót.

Simor András már akkor, Szijjártó szerint furcsa hozzáállással közölte, hogy nem hajlandó nyilvánosságra hozni a dokumentumokat. Ennek megfelelő tartalmú levelet írt a házelnöknek, akinek a ciprusi cég eladásáról szóló, "állítólagos" szerződést ugyan megküldte, ám egy levélben "némiképpen fenyegető hangnemben" megtiltotta a házelnöknek, hogy azt nyilvánosságra hozza - mondta. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta: egy ember biztos hogy nyilvánosságra hozhatná a dokumentumokat, a jegybankelnök maga. Hozzátette: a magyar emberek joggal kíváncsiak ezekre a kérdésekre. Simor András azonban továbbra is a titkolózást választja, ami a szóvivő szerint elfogadhatatlan. Kifejtette: a nemzeti bank és személyesen elnöke nem titkolózhat. "Nem lehet úgy vezetni a jegybankot, mint egy közfigyelem elől elzárt intézményt" - tette hozzá. Leszögezte: a monetáris politika irányításában a jegybanknak teljes függetlenséget kell élveznie, és ezt tiszteletben is tartja mindenki, ez azonban nem függ össze a feltett kérdésekkel.

Az Országgyűlés mentelmi bizottságától Szijjártó azt várja, hogy a házelnöktől ezt a dokumentumot átkérve és azt tanulmányozva tájékoztassa a számvevőszéki és költségvetési bizottságot, illetve a közvéleményt arról, hogy valóban megtörtént-e a cégeladás.

off-shore IMF megszorítás Ciprus Szijjártó Péter Simor András imf-hitel
Kapcsolódó cikkek