Magyar gazdaság

Veszélyben a legszegényebb országok

Miközben a legkevésbé fejlett országokban él a Föld lakosainak a nyolcada, a globális kibocsátásnak csupán 1 százaléka köthető hozzájuk, s kilátásaik az elkövetkező években rosszabbak lesznek, mint az elmúlt tíz évben voltak. Az elhúzódó válság miatt nem csak külső piacaik szűkülhetnek be, a nekik szánt segélyek, támogatások értéke is csökkenhet.

Középtávon a világ legszegényebb országaiból álló csoport (LDC) átlagosan évi 5,8 százalékos növekedésre lesz csak képes, ami 1,5 százalékponttal elmarad a 2002-2008 között elért dinamikától. Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Szervezete, az UNCTAD által, az országcsoportról most kiadott éves jelentés a romló kilátásokat a többi között a fejlett országok korábbinál kockázatosabbnak ítélt helyzetével és kilátásaival indokolja, s azzal, hogy bizonytalanság övezi az egész világgazdaság egyensúlyának a megteremtését.

Még ennél is súlyosabb a helyzet – áll a tanulmányban, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a külső konjunktúra romlásával az ország csoport exportpiacai beszűkülnek, s ez alapjaiban kérdőjelezi meg ezen országok exportvezérelte növekedésre alapozó fejlődési-fejlesztési stratégiáját. Sok jóval nem bíztató adat: az LDC-k exportja tavaly még nem érte el a 2008-as szintet. Ráadásul az eddig aktívumot termelő külkereskedelem pirosba fordult, aminek eredményként tovább romlik ezen országok folyó fizetési mérlegének a helyzete is. A kilátások sem fényesek, különösképpen az alapanyagok árának volatilitása, s amiatt, hogy az országcsoport számos tagja számára aggályra okot adóan magasra kúsztak az energia- és az élelmiszerárak.

Ha a szegénység elleni küzdelemben, illetve a népességszaporodásban jelenlegi trendek folytatódnak, a legkevésbé fejlett országok válhatnak idővel a világ vészes elszegényedésének a terepévé – hívja fel a figyelmet a jelentés. Amely szerint egyébként ha kiutat nem is jelent, de a helyzeten sokat segíthet az LDC-ken a fejlődő országokkal folytatott gazdasági együttműködésük fokozása.

Az LDC-k egyébként azok az országok, amelyeket preferáltan is segítenek a világ más államai. Válság ide, válság oda, a segélyek még nőttek is az elmúlt években. A jelentés szerint például 2009-ben minden addigi rekordot megdöntött az ezen országoknak eljuttatott segély: összege 40,1 milliárd dollár volt, ami az ország csoport GDP-jének a 8,3 százalékát teszi ki. A segély 72 százaléka egyébként az afrikai országoknak jutott. Ugyanakkor, bár a jelentés készítésének az idején még nem állt rendelkezésre a 2010-es adat, szakértők szerint szinte kizárható, hogy tavaly (vagy akár az idén) az ország csoport nemzetközi segélyezése elérte volna a 2009-es vagy a 2008-as szintet.

segély növekedés LDC
Kapcsolódó cikkek