Magyar gazdaság

A Bokros-csomagéhoz hasonlóan kemény év elé nézünk

Ritka kemény, talán egyedül a Bokros-csomag korszakához mérhetően nehéz év lesz 2012. Az új költségvetés legalább 1500 milliárdos megszorítással számol, még nagyobb baj viszont, hogy a legtöbb strukturális problémára nem látszik a megoldás.

A parlamenti tempó miatt volt olyan pillanat is pár órával a zárószavazás előtt, amikor a 2012-es költségvetésnek három-három, egymásnak teljesen ellentmondó bevételi és kiadási főöszszege volt, ám végül kedd hajnal negyed ötre összeállt a végleges számsor. A büdzsé és több más törvény, amely hamarosan életbe lép, nehéz évet vetít előre.
A hiány 576 milliárd forintos lesz jövőre – dőlt el a szavazáson. Az, hogy legalább 1400 milliárdos megszorítással számolt a kormányzat év közben 2012-re, egy angol nyelvű, novemberi minisztériumi tájékoztató anyagból derült ki, ezt most még tovább emelték.

A dokumentumban az áll, hogy a Széll Kálmán-terv jövőre 455 milliárdos spórolást jelent, ezzel a terv összes jövőbeli hozadékának 83 százaléka már 2012-ben is megjelenik. Ez főként a nagy rendszerek – egészségügy, oktatás – kiadásainak szorosabbra húzásából áll össze. A konvergenciaprogram további 305 milliárdot jelent, ez főként a stabilitási tartalékból, a bérek és segélyek befagyasztásából adódik. További 168 milliárdot spórol és 488 milliárdot szed be, azaz 656 milliárdnyit takarít meg az állam a feladatai leadásával, szociális ellátások faragásával illetve az áfa, a jövedéki, a szerencsejáték-adó és más terhek emelésével, a chips-és a baleseti adóval, a veszteségelhatárolások szűkítésével.

Ezek a tervek egészültek ki a jövő évi adócsomag kapcsán olyan intézkedésekkel, mint az evakulcs 24 milliárdot hozó emelése vagy a regisztrációs hasonló mértékű csökkentése. Ezután derült ki, hogy még 320 milliárdot kell hoznia a kormányzatnak a költségvetés újratervezése, a kisebb növekedés és gyengébb forint miatt – ebből lett 120 milliárdnyi konkrét, utolsó pillanatos intézkedés és a már ismert tartalékképzés.

A legutolsó módosító indítványok döntően kisebb, néhány százmilliárdos tételek zárolásával próbálnak spórolni. Nagyobb bevétel a dohánytermékek adójának megemeléséből származhat, a két lépcsőben végrehajtott emelés után jövő nyáron akár 56 forinttal nagyobb is lehet egy doboz cigaretta adóterhe, mint most. Igazán nagy összeg azonban a magán-nyugdíjpénztári befizetések átirányításából jöhet, jóval több is, mint a most tervezett 48 milliárd forint, ha a kormány megnyitja az utat a visszalépésre, még több folyhat át az államhoz. Erre pedig szükség is lehet, hiszen a devizahitelesek mentőcsomagja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter becslése szerint is mintegy 60 milliárddal terhelheti meg a büdzsét, ennek viszont egyelőre semmi jele az elfogadott számok közt.

Barroso, Oszkó, Romhányi – kritikák kereszttüzében a kormányzat

A legfinomabb becslések szerint is több tízmilliárddal növelheti meg a rést a büdzsén a tervezettnél kisebb növekedés. Márpedig nem egy szervezet prognosztizálja ezt: a Magyar Nemzeti Bank mellett Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is jóval kisebb növekedéssel számol, mint a kormányzat, egészen pontosan 1,1 százalékos recessziót jósol a költségvetésben szereplő 0,5 százalékos plusz helyett. Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője szerint sok tízmilliárdnyi kiadás van a büdzsében fedezetlenül. A kormány gazdaságpolitikája kritikát kapott Brüsszelből is. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke sajtóinformációk szerint levélben szólította fel Orbán Viktort: vonják vissza a jegybanktörvényt és a pénzügyi stabilitásról szóló javaslatot.


Világgazdaság - Rovó Attila–Sztojcsev Iván Barroso, Oszkó, Romhányi – kritikák kereszttüzében a kormányzat A legfinomabb becslések szerint is több tízmilliárddal növelheti meg a rést a büdzsén a tervezettnél kisebb növekedés. Márpedig nem egy szervezet prognosztizálja ezt: a Magyar Nemzeti Bank mellett Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is jóval kisebb növekedéssel számol, mint a kormányzat, egészen pontosan 1,1 százalékos recessziót jósol a költségvetésben szereplő 0,5 százalékos plusz helyett. Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője szerint sok tízmilliárdnyi kiadás van a büdzsében fedezetlenül. A kormány gazdaságpolitikája kritikát kapott Brüsszelből is. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke sajtóinformációk szerint levélben szólította fel Orbán Viktort: vonják vissza a jegybanktörvényt és a pénzügyi stabilitásról szóló javaslatot. -->

konvergenciaprogram megszorítás kiadás költségvetés
Kapcsolódó cikkek