A Reutersnek arra a kérdésére, hogy a tárgyalásokat Magyarországgal felújítják-e januárban, a küldöttségvezető e-mailben azt közölte: az IMF arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy tekintve Magyarország sebezhetőségét, egy megállapodott feltételekkel kötött készenléti (SBA) hitelmegállapodás lenne a legjobb az ország számára.

"Mivel Magyarországnak nincs azonnali finanszírozási igénye, egy ilyen megállapodást lehet elővigyázatosságiként kezelni. A program előkészítő munkálatai azonban nem folytatódhatnak addig, amíg a kormány nem jelzi, hogy hajlandó SBA alapon tárgyalni. Ezért nem született döntés arról, hogy kezdődjenek-e, és ha igen, mikor, hivatalos tárgyalások az IMF által támogatott programról." - idézte a misszióvezetőt a Reuters.

Rosenberg azt is elmondta, hogy pótlólagos aggodalmak merültek fel a magyar kormány által javasolt új törvényekkel kapcsolatban, ami a tárgyalások megszakadásához vezetett korábban decemberben.

"Ha a kormányt érdekli, hogy folytatódjanak a megbeszélések a programról, ki kellene nyilvánítania hajlandóságát, hogy olyan kérdésekről is tárgyaljon, amelyek fontosak a makrogazdasági stabilitás szempontjából. Ebben, a tárgyalások részeként, benne foglaltatik a szoros konzultáció a javasolt jegybanktörvényről és a pénzügyi stabilitási törvényről" - idézte Rosenberget a Reuters.

Christoph Rosenberg szavai megerősítik José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének levelében foglaltakat – amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött –, miszerint csak feltételekkel kaphat hitelkeretet Magyarország. Barroso levele azt is tartalmazza, hogy az EU-IMF delegációjának további feltételei is lehetnek a tárgyalások során.

Az informális tárgyalások megszakítása Olli Rehn, az EU gazdasági és monetáris ügyelért felelős biztosának döntése volt, ugyanis a felek teljese ellentétes állásponton voltak egyes, a fent említett kérdésekben.

Orbán Viktor a múlt csütörtökön egy interjúban azt mondta, hogy udvarias, de elutasító levelet küldött Barroso úrnak. Világosan látszik az is, hogy az IMF egy stand-by (készenléti) hitelprogramról tárgyalna. Magyarországnak tehát alkalmazkodnia kell az EU és az IMF kéréséhez (mind a jegybanktörvény, a pénzügyi stabilitási törvény, valamint a hitelprogram jellegét illetően: SBA), amennyiben folytatni szeretné a tárgyalásokat a delegációval.

Az IMF nyilatkozat után gyengülni kezdett a forint, és 309-es szint közelébe esett az euróval szemben, miközben szerda reggel még 307 forint alatt is jegyezték a közös európai devizát. A tárgyalások folytatásával, illetve a megállapodás bizonytalanságával kapcsolatos aggodalmak miatt pedig továbbra is volatilis mozgás jellemezheti a forint árfolyamát, és „könnyebben” gyengülhet, mint a régiós devizák a nemzetközi hangulat romlására.

Orbán Viktor december közepén azt is kijelentette, hogy az IMF a saját bankunk.  A kormányfő úgy fogalmazott: az IMF egy bank, amelynek az a dolga, hogy szükség esetén hitelt, biztosítékot nyújtson a vele kapcsolatban álló országoknak, tehát, "ha úgy tetszik, a saját bankunkkal tárgyalunk".

Lázár János, a fidesz frakcióvezetője néhány napja a hvg-nek adott nyilatkozatában a megállapodás kapcsán leszögezte: „Jó megállapodást kell kötnünk. Elmondják, hogy mit akarnak, mi is, hogy mihez ragaszkodunk. Az nem megy, hogy ők leadják a rendelést, mi meg teljesítjük. Hitem szerint végül hasznos megállapodást fogunk kötni.”

Orbán Viktor a múlt héten azt is elmondta, ha az IMF irányítása alá kerül az ország, akkor ránk, nemzeti érzelmű emberekre itt semmi szükség. Erről azonban szó sincs – tette hozzá.