Magyar gazdaság

Bernanke az eurómentésről: köszönöm, nem kérem

Az európai adósságválság elleni küzdelemben a Federal Reserve elnöke - amerikai szenátorok elmondása szerint - a mentőakcióban való amerikai részvétel ellen foglalt állást.

"Valamennyien gondot csinálunk magunknak abból, vajon az amerikai adófizető beszálljon-e az európai államok és bankok megmentése érdekében" - jelentette ki Lindsey Graham szenátor szerdán, miután találkozott Ben Bernanke-vel, a Fed elnökével. "Ő pedig azt mondta, hogy nem, sem szándéka, sem felhatalmazása nincs arra, hogy ezt megtegye" – idézi a szenátort az AFP.

Bernanke egyidejűleg világossá tette, hogy az euróövezet adósságválsága az Egyesült Államokat is károsan befolyásolja. Bernanke a republikánus szenátorokkal Lamar Alexander, a csoport vezetője meghívására találkozott. A politikus arra kérte az amerikai központi bank elnökét, hogy közölje értékelését a jelenlegi helyzetről. Az utóbbi időben ugyanis az Egyesült Államokban számos politikus nyilatkozott aggódva az európai fejleményekről.

Mint arról beszámoltunk, az EU vezetése olyan elképzelést alakított ki, miszerint az eurózónán kívüli államokat is bevonnák a mentésbe, a potenciális segítők közé tartozik az Egyesült Államok is. Eközben viszont a Bundesbank elnöke már közölte: nem hajlandó közvetlenül az adóssággal küzdő államok számára juttatni tartalékokat, ez ugyanis az uniós alapszerződés megszegése lenne. A német jegybank kész arra, hogy 45 milliárd eurót utaljon az IMF-nek, de csak akkor, ha ez az összeg a Valutaalap általános tartalékába kerül és nem adott eurózóna tagállamok támogatására szánják.

Bundesbank Bernanke eurómentés Fed
Kapcsolódó cikkek