Magyar gazdaság

Fellázadtak a kis államok, harc az EKB-ban

Hatalmi harc veszélye fenyeget az Európai Központi Bankban - írja a Financial Times Deutschland (FTD) pénteki számában. A lap információi szerint Hollandia az észak-európai kisebb államokkal összefogva meg akarja akadályozni, hogy az igazgatóság spanyol tagságát José Manuel González-Páramo kiválása után ismét egy spanyol töltse be.

Az FTD ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy Európa egyetlen föderális intézményét, amelyet sokan a válságban az utolsó reménynek tartanak, egyre inkább nemzeti konfliktusok terhelik meg. Páramo 2012 júniusában hagyja el a testületet, a Hollandia vezetésével létrejött országcsoport azt akarja elérni, hogy valamelyik kis észak-európai ország képviselője kerüljön a hat tagú irányító testületbe.

A Spanyolország elleni koalíció a kisebb és észak-európai országok elégedetlenségét tükrözi az Európai Központi Bank igazgatósági a pozícióinak elosztása miatt.  Az olyan államok ugyanis, mint Németország, Hollandia, Ausztria és Finnország azt a véleményt osztják, hogy a stabilitás orientáltságú észak-európaiak jelenleg alul vannak képviselve az igazgatóságban. A központi bankot ténylegesen az olasz Mario Draghi és annak helyettese, a portugál Vitor Constancio vezeti, vagyis két olyan dél-európai, akiknek országát az Európai Központi Bank államkötvények vásárlásával támogatja. Észak-Európát a belga Peter Praet és a német Jörg Asmussen képviseli.

Jan Kees de Jager holland pénzügyminiszter májusban az FTD-nek adott interjúban azt mondta, azt akarja, hogy "a fiskális fegyelmet" mutató országok jobb képviselethez jussanak az igazgatóságban, mert jelenleg egyensúlyhiány tapasztalható. Európai döntéshozói körök szerint Finnország azt fontolgatja, hogy csatlakozik a holland kezdeményezéshez, de döntést még nem hozott. Az Európai Központi Bank és a Bundesbank nem kívánt nyilatkozni.
 

 

 

EKB asmussen igazgatótanács Stark észak-európai
Kapcsolódó cikkek