Magyar gazdaság

Magyarország 15 milliárd eurós IMF-védőhálót akar?

Magyarország vélhetően 15 milliárd euróig terjedő összegű IMF biztonsági háló megszerzését célozza meg - közölte a Bloomberg hírügynökség a Citigroup elemzése alapján, amely meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozott.

A magyar kormány, amely e héten kezd tárgyalásokat az IMF és az képviselőivel, vélhetően azt célozza meg, hogy 10-15 milliárd euróra rúgó támogatásra tegyen szert - közölte David Lubin és Eszter Gargyan, a Citigroup két elemzője a december 9-én közzétett jelentésben, miután találkoztak hivatalos személyekkel Budapesten.

Az amerikai hírügynökség emlékeztet arra, hogy Magyarország a múlt hónapban elvesztette befektetési minősítését a Moody’s Investors Service ügynökségnél, miután támogatás megszerzésére törekedett. Orbán Viktor miniszterelnök változtatott a nemzetközi segítség mellőzését célzó politikáján, miután a forint kurzusa történelmi mélypontra süllyedt az euróval szemben.

A Citigroup szerint "Miután a miniszterelnök elvesztette politikai tőkéjének egy részét azzal, hogy felkarolja az IMF-szerződés gondolatát, úgy tűnik, jelenleg az az értelmes választási lehetőség, hogy gyorsan hozzájusson azokhoz az előnyökhöz, amelyeket egy ilyen szerződés hozna".

"Úgy tűnik, hogy 2012 alkalmat nyújt arra, amely alatt alátámasztható Magyarország gazdasági hitelessége." Magyarország azon képessége, hogy a jövő évben eladhasson 4 milliárd euróra tervezett, külföldi valutában jegyzett kötvényt "erősen attól függ", hogy a kormány megszerzi-e az IMF segélycsomagot - írta Lubin és Gargyan.

forint IMF 15 milliárd euró védőháló Magyarország
Kapcsolódó cikkek