Magyar gazdaság

Verheugen: Többé nem dönthet Merkel és Sarkozy egyedül

Az Európai Bizottság alelnöke négy-ötszázalékos inflációt tart lehetségesnek. Günther Verheugen ennek ellenére úgy látja, nem kell hiperinflációtól tartani.

A politikus a Die Pressének nyilatkozva kifejtette: el kell ismerni, hogy Európa egész politikai osztálya látványosan csődöt mondott. Arra a kérdésre, pontosan kikre gondol, Verheugen rámutatott: mindenki, aki európai felelősséget visel. Verheugen ebbe a sorba a német kancellárt is beleérti, mert Görögországgal kapcsolatos hozzáállása nem volt megfelelő. Mint mondta, kezdettől fogva világossá kellett volna tenni, hogy a problémák ellenére kiállnak Athén mellett, semmint hogy olyan védelmi vonalakat építsenek ki, amelyekről sorra le kell mondaniuk.

Verheugen szerint a központi bankok szerdán elhatározott együttműködése a likviditás növelésére egyértelmű jelzés arra, hogy az Európai Központi Bank is újra definiálja a saját szerepét. Arra a felvetésre, miszerint az tovább fog növekedni, ha az Európai Központi Bank beindítja a bankóprést az államadósságok finanszírozására, az EU politikus rámutatott: ez egy járható út, hiszen az inflációt nagyjából kordában lehet tartani. Verheugen megerősítette a Bizottság nézetét, miszerint több és nem kevesebb Európára lenne szükség.

Jelenleg ugyanis két osztályból áll Európa: Németország és Franciaország a hangadók, a többieknek nincs sok beleszólásuk. Közös gazdaságpolitikára van szükség valamennyi tagország részére. Hozzátette: eddig sok dologban Merkel és Sarkozy döntött egyedül. Ezt a hatalmat nemzeti szintről közösségire kell átvinni. Ez az EU parlamentáris-demokratikus rendszerré történő átalakítását jelenti és semmiképp nem azt, hogy a választott képviselők hatalma a nem választott uniós képviselők kezébe kerüljön. Verheugen leszögezte: nincs indok arra, hogy az európai gazdasági döntéshozókat ne közvetlenül az uniós polgárok válasszák meg.


 

verheugen Sarkozy Merkel EU Görögország Európai Unió
Kapcsolódó cikkek