Magyar gazdaság

50 milliárd eurónyi elcsalt adó - bekeményít Róma

Az olasz adónyomozók az elmúlt évben több mint 50 milliárd euró értékben fedeztek fel adócsalási eseteket - közölte az olasz pénzügyőrség hétfőn este.

Ebből  a pénzből 21 milliárd eurót külföldön helyeztek el, több mint 12 ezer ember ellen indult eljárás. A pénzügyőrség közleménye szerint ezen kívül több mint nyolcmilliárd euró összegben fedeztek fel áfa-csalást. Becslések szerint az olasz államkincstár évente 120-150 milliárd eurótól esik el adócsalás miatt. A Corrierre della Sera című olasz lap szerint az adóhatóság előtt több mint 7500 személy egyáltalán nem ismert – tudósít az ORF.

Mario Monti olasz miniszterelnök most meg akarja nehezíteni az adócsalók életét. Január elseje óta a folyó- és betéti számlák kivonatait ugyanis rendszeres időközökben meg kell küldeni az adóhatóságoknak. A szervezet ezzel tudja a bevallott jövedelmek és a bankszámlákon elhelyezett összegek közötti ellentmondásokat felfedni. Az év elején Cortina d’Ampezzo került az olasz adónyomozók látókörébe. Nyolcvan adónyomozó rohanta meg a Dolomitokban a hegyi falvakat és szállodákat, éttermeket, a villák és luxusautók tulajdonosait is ellenőrizték. A hatóságok 118 állampolgárt több órán keresztül hallgattak ki, Róma ezzel is jelezni akarja, hogy komoly szigorra számíthatnak az adócsalók.

adócsaló olasz kormány nyomozó adó
Kapcsolódó cikkek