Magyar gazdaság

A sógorok is bevezethetik a pénzügyi tranzakciós adót

Ausztria akár önállóan is bevezethet pénzügyi tranzakciós adót - ez derült ki az osztrák kancellár egy keddi nyilatkozatából.

"Jelenleg számításokat végzünk arról, hogy mennyiben megoldható, illetve mennyit hozna egy ilyen Ausztriában" - mondta Werner Faymann az ORF osztrák közszolgálati rádiónak, az uniós tagállamok brüsszeli csúcstalálkozója után.

Nicolas Sarkozy francia elnök nemrég bejelentette, hogy az európai partnerek nélkül is kész a tranzakciós adó bevezetésére. Faymann nem zárta ki a lehetőséget, hogy Párizshoz hasonlóan Bécs is ilyen lépést hozzon. "Előtte azonban a cél az, hogy minél több európai partnert meggyőzzünk" - tette hozzá.

Az uniós csúcson 25 tagállam részvételével megállapodás született a költségvetési fegyelem fokozásáról, emellett a növekedést és a munkahelyteremtést ösztönző intézkedésekről határoztak a tagállamok. Elfogadták az állandó euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmust (ESM) létrehozó szerződésmódosítást is.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöki tisztségét is ellátó kancellár ismét utalt arra, hogy új adókat, köztük vagyonadókat tart szükségesnek. Egyes országok "gordiuszi csomóval szembesülnek", amikor egyszerre kell takarékoskodniuk és a növekedést ösztönözniük. "Új, igazságos adók nélkül, mint egy vagyonadó, az (osztrák) bankadó, a tranzakciós adó, ez a program nem teljesíthető" - fogalmazott a kancellár.

 

Sarkozy tranzakciós adó spö Ausztria
Kapcsolódó cikkek