Magyar gazdaság

Berlin: Ne függjünk az amerikai hitelminősítőktől

Európának független hitelminősítő ügynökségek létrehozására van szüksége, és fel kell hagynia azzal, hogy kizárólag vezető amerikai ügynökségekre támaszkodjék. Ezt Guido Westerwelle német külügyminiszter jelentette ki vasárnap késő este Athénban azt követően, hogy a Standard and Poor’s tömeges leminősítést hajtott végre a múlt héten.

"Itt az ideje, hogy Európa bebizonyítsa: képes szembeszállni a hitelminősítő ügynökségekkel" - hangoztatta Westerwelle. "A piacoknak szerte Európában alig adnak időt a lélegzetvételre, mielőtt az ügynökségek döntései bizonytalanságba taszítják őket" - tette hozzá. Westerwelle hangsúlyozta, hogy az uniós paktumoknak időt kell adni arra, hogy bizonyítsák hatékonyságukat, mert csak így nyerhető vissza a piac bizalma - jelenti a RIA Novosztyi.

Az S&P kilenc uniós tagállamot minősített le pénteken, indoklásként közölve, hogy az érintett országok nem tesznek eleget az adósságválság enyhítésére. A döntés értelmében Franciaország és Ausztria is elveszítette legmagasabb, AAA besorolását, ami az EFSF-re gyakorolt hatása miatt vélhetően tovább nehezíti majd az uniós mentőakció helyzetét. Málta, Szlovénia és Szlovákia egy-egy szinttel lejjebb került, míg az olasz, spanyol, portugál és ciprusi besorolást két szinttel rontotta le az S&P. Jelenleg a legmagasabb kategóriába Németország, Hollandia, Finnország és Luxemburg tartozik az S&P-nél.

A független európai hitelminősítő gondolata 2011 nyara óta újra és újra felmerül, sőt, tavaly nyáron a Roland Berger tanácsadó cég elvileg már megkezdte az egyeztetést a szakértőkkel a konkrét lépésekről. A European Rating Agency (ERA) elvileg a pénzügyi cégek finanszírozásával jönne létre és tavaly októberben a Roland Berger azt közölte, hogy eddig harminc céggel kezdeményeztek tárgyalásokat, amelyek előrehaladott állapotban vannak. A nagyratörő tervek között szerepel, hogy a nonprofit magáncégként működő szervezet nem csak a pénzpiacot, de minden régiót és más területeket is lefed majd. De hogy mikortól indul és egyáltalán létrejön-e, az teljesen bizonytalan.

hitelminősítő ügynökség westerwelle leminősítés S&P
Kapcsolódó cikkek