Magyar gazdaság

Elég ennyi, és felfüggesztik az adószámot, majd jön a szigor

Az elmúlt évben szokatlanul sok, összesen 77 643 cég adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), azaz a működő több mint félmillió társaság mintegy 15 százalékát – tájékoztat a feketelista.hu.

A portál összesítése szerint az elmúlt öt év alatt 138 571 cég adószámát vonták be. Gyakorlatilag az ilyen jellegű elmarasztalások 56 százaléka a múlt évre esett. Gazdasági súlyával is magyarázható, hogy Budapest és Pest megye cégei együttesen több mint 57 százalékkal szerepelnek e listán. Az adószám-felfüggesztések 44,1 százaléka (61 114 cég) budapesti, 13 százaléka (18 036) pedig pest megyei.

A nagymérvű növekedés elsősorban azzal magyarázható, hogy újabban – az egyéb indokok mellett – az olyan cégek adószámát is bevonják, amelyek a számviteli beszámolójukat nem teszik közzé a cégközlönyben. A hazai vállalkozások közül 420 ezer kötelezett számviteli beszámoló elektronikus letétbehelyezésére és közzétételére. Egy ilyen hatósági döntés fontos figyelmeztetés a cégvezetés számára, mert ha a felfüggesztés 60 napja alatt sem teljesíti a közzétételi kötelezettségét, az adóhatóság kezdeményezi a cégbíróságnál a vállalat megszűntnek nyilvánítását.

Az eljárásrend értelmében ugyancsak elrendelik az adószám felfüggesztését, ha a kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal a címzett ismeretlensége miatt visszaérkezik, illetve ha a cég a megjelölt székhelyén nem található. Hasonlóan járnak el, ha a vállalkozás képviselőjét nem jelentik be az adóhatóságnál, s akkor is, ha az illető nem található a megadott elérhetőségi helyen. Abban az esetben is felfüggesztik az adószámot, ha a hatóság szabálytalanságok miatt ismételten 60 napra lezárja a vállalkozás üzletét.

Az adószámmegvonás jelentős anyagi hátrányokkal jár, mivel a felfüggesztés ideje alatt a cég nem érvényesíthet adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést és költségvetési támogatásigénylést sem. Az érintett vállalkozás megromlott pénzügyi viszonyai miatt nehéz helyzetbe sodorhatja üzleti partnereit is. A tapasztalatai szerint ugyanis az ilyen esetek nagy többsége kényszer-végelszámolással folytatódik. Ha azonban nincs kellő fedezete – ez a leggyakoribb – a végelszámoló kénytelen felszámolást kezdeményezni. A megtérülés esélye viszont ekkor már köztudottan meglehetősen csekély.

Az adószám felfüggesztését követő 30 napon belül az adószámot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal törli, és erről a cégbíróságot, a körzetközponti jegyzőt, valamint a nyilvántartást vezető egyéb illetékes szervet értesíti. A határozat ellen nyolc napon belül lehet fellebbezni, és ha a cég a törlését követően tevékenységét folytatni akarja, új adószámot kell kérnie. Amennyiben a törvényes működés feltételei fennállnak, az adóhatóság ismételten kiadja az adószámot – tájékoztattak a NAV illetékesei. Az új cégalapítást követően azonban számítani kell az adóhatóság szigorúbb ellenőrzésére. 

felfüggeszt letét feketelista adószám
Kapcsolódó cikkek