Magyar gazdaság

FTD: Az EU kimutatja a foga fehérjét Orbánnak

Az Európai Unió arra használja fel a magyarországi pénzügyi válságot, hogy Orbán Viktornak végre kimutassa a foga fehérét - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

"Ha Orbán nem hallgat ránk, nem lesz pénz, és ezenfelül szerződéses bírságokkal is számolhat. Az nem fogatlan tigris, mint egyesek hiszik. Ezt most éppen Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel érzékeltetik, ő a parlamenti kétharmados többségének köszönhetően eddig csaknem támadhatatlannak érezte magát. Annyira támadhatatlannak, hogy az országában néhány hónapon belül szinte mindenhez hozzányúlt, ami az európai értékekhez tartozik" – írja a lap.

Az FTD szerint a kormány máról holnapra megkérdőjelezte a demokráciát, a jogállamiságot, a hatalom megoszlását, a polgári jogokat, sőt, még a jegybank függetlenségét is. Orbán nemzeti konzervatív Fidesz pártja a saját országát saját prédájának nyilvánította. És gátlástalanul igyekszik megszilárdítani a hatalmát. Olyan állapot ez, amely a kezdeti nehézségek után végre az Európai Uniót elhatározásra késztette. Az Európai Bizottság ugyanis szerdán imponálóan bebizonyította, hogy Orbánnal másképpen is tud bánni. Most megmutatja a kínzóeszközöket. Keddig kell Magyarországnak a vitatott alkotmány- és törvénymódosítások tekintetében cselekednie, különben beindulnak a már kilátásba helyezett szerződésszegési eljárások.

Olli Rehn, az EU monetáris biztosa ezen felül még le akarja állítani a kohéziós alapokból a Magyarországnak szánt milliárdos kifizetéseket a költségvetési fegyelem hiánya miatt, ez pedig már több mint figyelmeztető lövés. Ez ugyanis egyértelmű üzenet: aki a mi klubunkban szóhoz akar jutni, az legyen szíves tartania magát a játékszabályokhoz - így az FTD, amely szerint Magyarország ingatag helyzete nagyon is kapóra jön az Európai Bizottságnak. Az ország ugyanis csőd előtt áll, és sürgősen rászorul a nemzetközi hitelezők jóindulatára. De sem a hivatalos intézetek, mint a Nemzetközi Valutaalap, sem a magánbefektetők nem szívelik azt, amit Orbán Magyarországon tesz.

A magyar kormány most megszeppent és békülékeny - nem úgy, mint decemberben. Az Európai Bizottságnak ezért kell ezt kihasználnia és fenntartania a nyomást. A lap szerint a "nehéztüzérség" bevetésére, vagyis a tagsági jogok megvonására egyelőre nincs szükség, elegendő a szerződésszegési eljárások következetes végigvitele. "Néha elégséges, ha valakit saját helyzetének felismerésére késztetnek. És arra, mi történik, ha a falba veri a fejét" – fogalmaz az FTD.

 

FTD bizottság rehn eurpai unió
Kapcsolódó cikkek