Magyar gazdaság

Görögország az adócsalókat hibáztatja a válságért - A szégyen listája

A görög kormány az interneten nyilvánosságra hozta azoknak a görög polgároknak a nevét, akik nagy összegekkel elmaradtak adóik befizetésével és ezért részben felelősek a Görögországban kialakult gazdasági válságért.

A 170 oldalas listán szereplő személyek összesen közel 15 milliárd euró befizetésével adósak az állammal szemben. A listán, amelyet Evangelos Venizelos görög pénzügyminiszter "a szégyen listájának" nevezett, összesen 4152 név szerepel, közöttük - a görög állami televízió szerint - énekesek, vállalkozók és kereskedők is szerepelnek.

Az adósok közül azonban már sokan vagy fogságban vannak, vagy csődbe vitték az üzemeiket. Szakértők feltevése szerint a görög állam "a legjobb esetben ezen adósságoknak legfeljebb egyötödét "  tudná behajtani. Az athéni kormány 2011. november 14-én tíznapos határidőt szabott meg az adósoknak, hogy kiegyenlítsék adótartozásaikat.

Az adósok neveinek nyilvánosságra hozatala azonban húzódott amiatt, hogy az adatvédelmi hatóság nem adott azonnal engedélyt - hangoztatták a pénzügyminisztériumhoz közelálló körökben. Papademos kormánya azonban most elszántnak mutatkozik arra, hogy fellépjen az adócsalókkal szemben. Az utóbbi két hónapban az adónyomozók és a rendőrség kereken 90 olyan vállalkozót vett őrizetbe, akik nagy összegekkel tartoznak a görög államnak. Köztük van az egyik legismertebb görög nagyiparos, és egy fitnessz stúdió-lánc tulajdonosa.

Görögország adó adócsalás
Kapcsolódó cikkek