Magyar gazdaság

IMF: A gyászosnál is gyászosabb a helyzet, de…

Az európai kilátások gyászosak, az Európára és a világgazdaságra ható kockázatok pedig magasak - mondta David Lipton, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgató-helyettese egy hétfői beszédben Hongkongban.

A szakember - az IMF által az MTI-nek megküldött szöveg szerint - emlékeztetett: korábban a szervezet már figyelmeztetett arra, hogy veszélyes új szakaszába lépett a világgazdasági válság. Hétfőn Lipton elmondta: sajnálatos módon ez a szakasz már nem új, de továbbra is veszélyesebb, mint valaha.

A vezérigazgató-helyettes szerint világszinten gyengült a gazdasági aktivitás. Kifejtette: annak ellenére, hogy amerikai gazdasági mutatók az elmúlt időszakban pozitív meglepetést okoztak, összességében a világgazdasági aktivitás romlott 2011 utolsó negyedévében és a rövid távú kilátások észrevehetően rosszabbak a szeptemberben közölteknél. Az akkor azonosított negatív irányú kockázatok megvalósultak - tette hozzá.

Lipton szerint a rosszabb gazdasági helyzet legfőbb oka az euróövezeti válság. Elmondta: különösen a fiskális fenntarthatóság és a banki veszteségek miatt nőttek a kötvényhozamok az euróövezeti államokban. A banki finanszírozás majdhogynem megszűnt, mivel a legnagyobb bankok azzal javítanak tőkepozícióikon, hogy eszközöket értékesítenek és korlátozzák a hitelezést - értékelt az amerikai közgazdász. Az eszközleépítés immár azzal a veszéllyel jár, hogy a növekedés a jövő héten közlendő, felülvizsgált prognózisnál is rosszabb lesz - tette hozzá.

Lipton megerősítette: "igen, az európai kilátások gyászosak, és az Európára , illetve a világgazdaságra ható kockázatok magasak". "De ahelyett, hogy engednénk, hogy a pesszimizmus megbénítson minket, itt az idő, hogy a válságból való kilábalás reményteli munkájára összpontosítsunk" - tette hozzá. Kijelentette: "ha van jó hír, az az, hogy ismerjük a kiutat jelentő politikákat, és éppen az ehhez szükséges pénzügyi háttér megteremtésén dolgozunk". Amennyiben van erre irányuló politikai szándék, akkor nagy eséllyel megoldódhatnak az európai gondok - mondta a közgazdász.


 

IMF növekedés euróövezet gazdaság aktivitás előrejelzés
Kapcsolódó cikkek