Magyar gazdaság

Márkában számol a németek többsége

Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter attól tart, hogy Németország 2012-ben még nagyobb kihívásokkal szembesül az adósságválság és a globális konjunktúra gyengülése miatt.

"2012 valószínűleg nehezebb lesz , mint 2011"- hangoztatta a politikus a Bild Zeitungnak nyilatkozva. A német gazdaság azonban "jól felkészült, a megfelelő és fontos váltóállítások már megtörténtek." Az euróövezet stabilizálásához mindenesetre még sok államnak kell elvégeznie a saját házi feladatát - fogalmazott a német pénzügyminiszter.

Ugyanakkor a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) nem számol azzal, hogy Németország gazdasági teljesítménye csökkenhet. A DIHK mind 2011 utolsó negyedére, mind pedig 2012 első negyedére legalább "fekete nullát ", vagyis inkább pozitív, mint negatív teljesítményt vár. Németországban az átlagos jövedelemmel rendelkezők az idén többletkeresettel számolhatnak. Az átlagos keresetük ugyanis – az egész évre átszámítva – 160 euróval növekszik.

A nettó éves jövedelem növekedése annak tudható be, hogy számos kisebb változtatás történt a német adójogban - jelenti a Süddeutsche Zeitung. Frank Hechtner, a Berlini Szabad Egyetem közgazdászának számításai szerint ennek fő hasznonélvezői azok lesznek, akiknek éves bruttó jövedelme 24 ezer és 66 ezer euró között mozog. 

Érdekes, hogy Németországban tíz ével az euró bevezetése után a megkérdezettek közel háromnegyede még mindig márkában számol. A Bild am Sonntag című lap megbízásából végzett körkérdésből kitűnően a megkérdezett német polgárok 72 százaléka vallotta, hogy az árakat márkára is átszámítja. Az árak márkára történő átszámítása mindenek előtt a kelet-német szövetségi tartományokban jellemző.

Németország DIHK schauble német kamara gazdaság
Kapcsolódó cikkek