Magyar gazdaság

Ravasz húzás az EKB-tól - Kicselezték a németeket

Első ízben fordul elő, hogy nem német, hanem belga állampolgár lesz a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank (EKB) vezető közgazdásza.

Az EKB igazgatósága Peter Praetet kérte fel, hogy vállalja el Jürgen Stark utódjának a tisztét. Eredetileg a német Jörg Asmussen és a francia Benoit Coeuré számított a legesélyesebbnek a poszt betöltésére. A 62 éves Praet szakmai körökben nagy tekintélyt élvez. Korábban a belga jegybank igazgatója volt és a pénzügyi felügyelet, valamint a pénzügyi stabilitás terén szakértő. Praet korábbi munkahelyei közé tartozik a Nemzetközi Valutaalap és a belga pénzügyminisztérium is. Pénzpolitikailag inkább a "galambok" közé tartozik – írja a Telegraph.

A jelenlegi állá szerint Asmussen, a poszt másik jelöltje, volt német pénzügyi államtitkár kvázi "külügyminiszterként"  képviseli az EKB-t nemzetközi találkozókon és elkíséri Mario Draghit, az EKB elnökét valamennyi fontos csúcstalálkozóra.

A Bild Zeitungnak Asmussen úgy nyilatkozott: elégedett a tisztséggel, a jövőben az EKB elnökével együtt a rövid távú válságkezeléssel és a stabilitási unió hosszútávú alakításával foglalkozik majd. Sebastian Wanke, a frankfurti Dekabank elemzője úgy látja, igen okos döntés volt Asmussent a nemzetközi portfólió vezetőjévé kinevezni, ezzel ugyanis a szervezet elkerülte a Németországgal kialakuló esetleges konfliktusokat a poszt kapcsán.

praet Draghi EKB asmussen vezető közgazdász
Kapcsolódó cikkek