Magyar gazdaság

Rehn: Elzárhatják Magyarország elől a kohéziós alapot

A Európai Bizottság mai sajtótájékoztatóján öt ország túlzott deficit eljárásával kapcsolatos döntéseiről számolt be.

A Bizottság a tájékoztató előtt közzétett sajtóközleményében már hangsúlyozta, hogy Magyarország nem tett elegendő lépést a deficit csökkentése érdekében. Szintén a deficitcél elvétését kockázatja Lengyelország, Ciprus, Belgium és Málta is, ugyanakkor ezek a tagállamok megfelelő lépésket tettek. Az Európai Bizottság alelnöke, Olli Rehn hangsúlyozta, hogy az év első napjától kezdve a közelmúltban elfogadott hatos jogszabálycsomag szerint járnak el.

Rehn hozzátette: mind az öt érintett állam konkrét konszolidációs lépéseket tett a deficit csökkentése érdekében. A Bizottság alelnöke kiemelte, hogy Magyarország mindeddig nem tett megfelelő intézkedéseket. Rehn megfogalmazása szerint a magyar költségvetési lépések nem tartalmaznak kellő mennyiségű tartható és hiteles lépést a 3 százalékos deficitcél betartására.

Mint mondta, a 2011-es hiánycélt is elsősorban a nyugdíjpénztári pénzek államosítása segítségével érte el a kormány, enélkül 6 százalékot ért volna el a hiány, ez pedig nem tartható, ez már az idei büdzsé számain is látszik. Az alapszám ugyan kicsivel a küszöb alatt marad, de ez ismét egy egyszeri tételnek, a szektorális különadóknak köszönhető. A túlzott deficiteljárás nem údonság és nem csak a jelenlegi kormány felelőssége, az az ország uniós csatlakozása óta fennáll - húzta alá a Rehn. Amennyiben a tagállam nem tesz kellő lépéseket, felmerülhet, hogy megvonják Magyarországtól a kohéziós alaphoz való hozzáférést - jelentette ki az alelnök.

Jelenleg mindössze négy tagállam ellen nem folytatnak túlzott deficit eljárást, a hatos csomag betartatásának egyik célja a jövőbeni válságok megelőzése.

Kérdésre válaszolva Rehn elmondta: az új gazdasági kormányzásnak köszönhetően a teljes EU-ra vonatkoznak a szabályok, így indokolt lehet a kohéziós alapra vonatkozó szigorítás alkalmazása az eurózónán kívüli tagállamokra is.

A Magyar Nemzet újságírójának kérdésére: miért sokkal szigorúbb a jelenlegi kormánnyal a bizottság, mint az előző kabinettel, Rehn leszögezte: az eljárás jogi természetű és nem kapcsolódik politikai szimpátiákhoz, a mostani döntéseket a hatos csomag elfogadása indokolja.

túlzott deficit eljárás olli rehn bizottság
Kapcsolódó cikkek