Magyar gazdaság

Váratlanul felgyorsult az importnövekedés

Megszakítás nélkül a harmadik év lehet 2011, amikor csúcsot dönt a külkereskedelmi többlet. A KSH legfrissebb előzetes adatai szerint novemberig több mint 6,6 milliárd eurós aktívum halmozódott fel, év végére pedig könnyen elérhette a 7 milliárdot is, ha nem csökkent jelentősebben az előző évihez képest a decemberi egyenleg.

A novemberi, 666 millió eurós többlet ugyanakkor bő 100 millióval elmaradt az egy évvel korábbihoz képest, de az kiugró értéknek, éves csúcsnak számított. A hónap során a behozatal növekedése meghaladta a kivitelét, január óta először volt jelentősebb eltérés az javára.
A fentiek azt jelzik, hogy a belső piacon is megmozdulhatott valami a tavalyi év végén, korábban ugyanis főként a kereslethiány miatt szinte töretlenül növekedett a gazdaság külkereskedelmi pozíciója.

Jelezhet azonban egyszeri hatásokat is, például a kecskeméti autógyár ezekben a hónapokban már valószínűleg jelentős behozatalt generálhatott, de bevételt még alig. Az idén várhatóan tovább emelkedik az exportvolumen, azonban az egyenleg csak akkor javulhat tovább, ha a kereslet a tavalyihoz hasonlóan gyengén alakul az európai konjunktúrához képest, de a többlet még évekre megmaradhat. A hazai autógyártók nagyberuházásai nyomán ugyanakkor valószínűleg az exporthoz hasonlóan az import is felgyorsulhat az aránylag csekély hazai hozzáadott érték miatt, így az egyenleget ez csak kismértékben fogja befolyásolni.

autógyártó növekedés import exportvolumen
Kapcsolódó cikkek