Magyar gazdaság

"A kormány bármilyen beruházást elvehet"

"Magyarországon a beruházás elkészültével a kormány bármikor közölheti velünk, hogy ez nem a te létesítményed, elvettem, és akkor semmilyen jogorvoslati lehetőség nincs" – így nyilatkozott Varró Lászlónak egy euró tízmilliárdokat mozgató cég munkatársa a Véleményvezéren olvasható kommentár szerint.

Emellett úgy vélte, hogy a makropénzügyi helyzet Magyarországon törékeny, az ország lehet, hogy segítségre fog szorulni, viszont a kockázatokat jelentősen növeli, hogy eközben külpolitikája szisztematikusan felbőszített minden szereplőt, akinek a segítségére rászorulhat.

Sok tekintetben tipikus beszélgetés volt, és jól illusztrálta azt, hogy mindazon intézmények, amelyek a kedvező beruházási környezetet és a gazdasági fellendülést hozzák, a szuverenitás korlátozását jelentik. A magántulajdon szentségének védelme és a szerződések pártatlan betartatása egy olyan jogi intézményrendszert feltételez, amely korlátozza az állam és a politikai döntéshozók mozgásterét. Németországban azért alacsonyabb a beruházások kockázati prémiuma, mint Venezuelában, mert a német állam kevésbé szuverén, bizonyos dolgokat, amelyet Venezuela megtehet, Németország nem – írja a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) a gáz- és árampiaci igazgatóságának vezetője a Véleményvezéren.

Ami Magyarország európai megítélését illeti, sem tegnapi beszélgetőtársamat, sem a hasonló pozícióban lévő embereket nem érdeklik a részletek. Egyáltalán nem volt kíváncsi arra, hogy a mostani rossz megítélésünk csak egy balliberális aknamunka az elmúlt nyolc év katasztrófáiból kemény munkával az országot kivezetni próbáló kormányzati cselekvéssel szemben. Ha Magyarország kapcsolata akármilyen okból megromlik Magyarországnál erősebb, befolyásosabb és Magyarország számára fontos szereplőkkel, az a magyar külpolitika kudarca – zárul Varró László kommentárja.

 

Varró László véleményvezér befektető beruházás
Kapcsolódó cikkek