Magyar gazdaság

A német pénzügyminiszter nem marasztalja Görögországot

Woflgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter kijelentette: sajnálatos lenne, ha egy tagország úgy határozna, hogy kilép az euróövezetből vagy az Európai Unióból, de a kilépő ország partnerei kénytelenek lennének elfogadni ezt.

Schäuble rámutatott arra, hogy a 17 tagú euróövezet és a 27 tagú különféle elveken alapul, ezek közé tartozik a szabadság, az alkotmányos állam és a diszkrimináció tilalma. "Ha egy ország úgy döntene, hogy megválik tőlük, ez olyasmi lenne, amit sajnálnánk, de amit el kellene fogadni ezen elveknek megfelelően" - fogalmazott a német pénzügyminiszter az AFP jelentése szerint.

Megjegyzéseinek időzítése azért is érdekes, mert Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter korábban a Der Spiegelnek nyilatkozva azt a véleményét hangoztatta, hogy Görögországnak az euróüövezeten kívül jobb esélye lenne arra, hogy versenyképessé váljék.  Noha hangsúlyozta, nem gondolja úgy, hogy Görögországot ki kellene tessékelni a közösségből, "ösztönzőket" kellene biztosítani Görögországnak a kilépésre. A megjegyzése mindenesetre zavart keltett a német kormányban, amely szolidaritást ajánl Athénnel és Angela Merkel gyakran hangsúlyozza, hogy az euróövezetnek egyben kell maradnia.


 

eurózóna Schäuble Görögország pénzügyminiszter
Kapcsolódó cikkek