Magyar gazdaság

Az MGYOSZ tett egy javaslatot a kormánynak

Az európai uniós források felhasználásának mielőbbi átcsoportosítását javasolja az MGYOSZ annak érdekében, hogy a tartós, de már rövid távon is érzékelhető gazdasági növekedést és munkahelyteremtést biztosító projektek kapjanak ilyen pénzügyi támogatást.

A munkaadói szervezet ezzel összhangban ágazati szintű, a kormány és az egyes szakterületek által közösen kidolgozott jövőképeket látna szívesen, amelyekhez a vállalatok a stratégiájukat igazíthatják. Az európai munkaadói szervezet, a BUSINESSEUROPE levélben tett javaslatot az Európa Tanács elnöke, Herman Van Rompuy számára a pénzügyi konszolidációt és a serkentését elősegítő lépésekre. E javaslatok közül a BUSINESSEUROPE magyarországi tagja, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége hazánk szempontjából is kiemelten fontosnak tartja az EU-támogatások átstrukturálására vonatkozó elképzelést.

Ennek lényege, hogy az uniós strukturális alapok le nem hívott összegeit a növekedést, a munkahelyteremtést és az egyes országokban elkerülhetetlen szerkezeti reformok végrehajtását rövidtávon is elősegítő csatornákba javasolja terelni. Magyarországon ez a pénzügyi támogatás – részben az EU formális és informális elvárásai következtében – a mai napig jelentős részt olyan projektekbe áramlik, amelyek gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatása nehezen, csak többszörös áttéteken keresztül érvényesülhet.

Az MGYOSZ megvizsgálandónak tartja, hogy a szinte befagyott vállalkozói hitelpiac élénkítésére allokálhatóak-e további uniós források, mert a hitelpiac állapota nemcsak a kis, hanem a közepes és annál nagyobb vállalatok számára is jelentős veszélyekkel jár mára. A munkaadók szerint elsősorban olyan projektek számára érdemes uniós forrásokat biztosítani, amelyek hosszú távon is fennmaradó munkahelyek létrejöttével járnak, szemben például a rövidtávú keresletnövelésre illetve a kifejezetten hosszú távú, indirekt megtérülésre építő infrastrukturális beruházásokkal. Az EU-támogatások átgondolt átcsoportosításának érdekében az MGYOSZ célszerűnek tartja egy munkabizottság felállítását, ahova a munkaadói érdekképviseletek is meghívást nyernek.


 

forrás businesseurope Európai Unió MGYOSZ
Kapcsolódó cikkek