Magyar gazdaság

Engedne a kormány Brüsszelnek a bírák ügyében?

Jelentős engedményt tett a kormány a Magyarország ellen jogi eljárást indító Európai Bizottságnak, az [origo] információi szerint lehetővé tenné, hogy a 62 éves korhatárt elért bíráknak mégse kelljen nyugdíjba vonulniuk. A kormány egyelőre informálisan jelezte Brüsszelnek, hogy kész elállni korábbi terveitől. Még két hete van, hogy dűlőre jusson a bizottsággal.

Hagyná tovább dolgozni a nyugdíjba küldött bírákat a közigazgatási tárca múlt héten elkészült javaslata, amelyet a Magyarország ellen indult európai uniós kötelezettségszegési eljárások miatt küldött meg a kormány az Európai Bizottságnak - értesült az [origo]. A lap információi szerint a javaslatról nem hivatalosan, hanem informálisan tájékoztatta a kormány az EU képviselőit.

Magyarország ellen január közepén kezdeményezett jogi eljárást az Európai Bizottság, mert több, tavaly év végén elfogadott magyar jogszabály - a bírák nyugdíjazásáról szóló, a jegybank működését és az adatvédelmi biztos hivatalát átalakító - jogszabály sérti az uniós jogot. Az eljárás megindítása után a kormány több tisztviselője, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte, hogy a kormány kész tárgyalni a kifogásolt jogszabályokról, a helyzetet Orbán többször úgy állította be, mintha nem lenne lényegi vita a magyar kormány és az EU között, pusztán technikai jellegű kifogásokról tárgyalnának.

Európai Bizottság bírák bizottság Brüsszel nyugdíj nyugdíjkorhatár
Kapcsolódó cikkek