Magyar gazdaság

Újabb költségvetés-hamisítási botrány Görögországban

Görög parlamenti bizottság vizsgálja ki, vajon manipulálták-e a 2009-es görög költségvetés hiányára vonatkozó számadatokat - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

Erről a görög parlament a csütörtökre virradó éjszaka határozott. A döntés Grigorisz Peponisz pénzügyi bűncselekményekben illetékes athéni államügyész feltevése nyomán született. Gyanúja szerint Görögország költségvetési hiányát a politikusok nyomására 2009 végén mesterségesen 12-ről 15,4 százalékra tornászták fel. A cél az volt, hogy ezzel a valóságnál jobbnak tüntessék fel a következő évben tapasztalható hiánycsökkenést.

Peponisz már az év elején erről szóló aktát juttatott el a görög legfelső bírósághoz, amely az iratot a görög parlamentnek továbbította. A vizsgálóbizottságnak a következő hetekben kell eredményre jutnia, ezt követően dönt a parlament arról, büntetőjogi felelősség is terhel-e valakit az ügyben.

A Handelsblatt szerint a görög statisztikai hatóság vezetője, Andreasz Georgiou az elmúlt hetekben többször kijelentette, hogy független személy, és nem kap a kormánytól utasításokat, amelyeket amúgy sem hajtana végre. A statisztikai hivatal munkatársai ezzel szemben állították, hogy nyomást gyakoroltak rájuk az adatok kozmetikázása érdekében. Peponis államügyész egyébként az Elsztat statisztikai hivatal főnökén kívül Papandreou volt görög miniszterelnököt és Papakonsztantinou volt pénzügyminisztert is a látókörébe vonta.

 


 

görög Görögország büntetőjog költségvetés
Kapcsolódó cikkek