Magyar gazdaság

Elbocsátás, nyugdíjszigor - Bekeményítettek a sógorok

Véglegesítette az osztrák kormány keddi ülésén azt az adó- és takarékossági csomagot, amelynek a célja 2016-ra megszüntetni a költségvetési hiányt.

Az öt év alatt 28 milliárd euró egyenlegjavulással számol a kormány, ebből 17,3 milliárd eurót a kiadások csökkentésével teremtenének elő, új adókból 9,2 milliárd euró bevételt terveznek. Az államosított Volksbank (ÖVAG) megmentésével járó költségek fedezésére határozott időtartamra (2012-től 2017-ig) 25 százalékkal megemelik a bankadót és bevezetnek egy alternatív modellt a vállalati nyugdíjpénztárak adózására. A kormány a bankok és a pénztárszövetség bírálata ellenére is kitart mindkét intézkedés mellett.

A mintegy száz törvénymódosításból álló intézkedéscsomag többek között értéknövekmény-adót vezet be az ingatlaneladásból származó bevételekre. Ebből a tételből évente 750 millió eurót várnak. Csökken az osztrák székhelyű nemzetközi vállalatcsoportok csoportos adózási kedvezménye. 2013-2016 között úgynevezett szolidaritási hozzájárulást kell fizetniük a felső jövedelmi réteghez tartozóknak, mintegy évi 186 ezer euró felett. Ez a kormány reményei szerint 110 millió eurót hoz egy év alatt az államnak.

A csomag egyik központi eleme, hogy szigorítják az előrehozott és korkedvezményes nyugdíjazás feltételeit. Az ezzel elérhető megtakarításokat 7,5 milliárd euróra becsülik. Az átlagos nyugdíjba vonulási életkor Ausztriában jelenleg 58 év, ez a várakozások szerint 2016-ig 1,2 évvel emelkedhet.

 Az állami kiadások csökkentése keretében 2012-től két évre befagyasztják a köztisztviselők bérét és csökkentik a létszámukat. 2013-ban és a rákövetkező évben a nyugdíjakat az eddigi gyakorlattól eltérően nem az teljes mértékével, csak annak egy részével emelik. A parlamenti végszavazást a törvényhozás alsó- illetve felsőházában március 28-ra, illetve 29-re tervezik. A csomagnak az adókat érintő része már április elsejével hatályba lép a kormány tervei szerint.

osztrák költségvetési hiány köztisztviselő nyugdíj nyugdíjkorhatár Ausztria
Kapcsolódó cikkek