Magyar gazdaság

Mega mentőalap az eurózónának - Merkel feladhatja az ellenállást

Angela Merkel német szövetségi kancellár nyilvánvalóan hajlandó feladni ellenállását az eurózóna mentőalap nagyobb feltőkésitésével szemben - írja a Financial Times Deutschland (FTD) csütörtöki számában.

Noha a szövetségi kormány feje úgy véli, az ESM feltőkésítése "anyagilag" ugyan továbbra sem sürgető, ám "a világ többi része" ragaszkodik ahhoz, hogy a növelésre "pszichológiai okokból" szükség van. "A nyomásnak tartósan nem tudunk ellenállni" - hangoztatták német kormánykörökben. A jelenlegi tervek szerint az állandó mentőmechanizmus, az ESM 500 milliárd eurós forrással rendelkezik majd, míg az átmeneti segítséget nyújtó EFSF 250 milliárdos tartalékot foglal magába. Az eurózónában a többség támogatja a két forrás összevonását a korábbi elképzelés helyett, miszerint az ESM az EFSF helyébe lépne.

A német kormány kérésére a kérdésben biztosan nem születik döntés az EU csütörtök-pénteki csúcstalálkozóján, de akár már márciusban eldőlhet a kérdés. A lap tudomása szerint Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter jelenleg is intenzív tárgyalásokat folytat a kérdésben és elképzelhető, hogy Merkel hamarosan feladja ellenállását. Berlin egyébként az informátorok szerint jelenleg nem látja szükségét az 500 milliárd eurón felüli források mozgosításának, miután az olasz és spanyol válsághelyzet enyhül. 

ESM mentőalap német Merkel eurózóna EFSF
Kapcsolódó cikkek