Magyar gazdaság

A vártnál magasabb adóbevételt söpörhet be Berlin

A német szövetségi állam és a tartományok pénzügyminiszterei az idén és a jövő évben a korábban prognosztizáltnál nagyobb adóbevételekben reménykedhetnek.

A Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) szakértőinek számításai szerint a szövetségi állam adóbevétele idén valószínűleg eléri az 596,7 milliárd eurót. Ez az összeg 4,7 milliárd euróval magasabb, mint a novemberben készült adóbecslésben szerepelt. 2013-ra 622,1 milliárd euró összegű adóbevételt várnak, ami csaknem 9 milliárd euróval nagyobb, mint ahogy azt novemberben prognosztizálták.

Hans-Peter Keitel, a Német Ipari Szövetség elnöke azt vetette Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter szemére, hogy miközben növekednek az adóbevételek, hiányzik az akarat a takarékosságra. Szerinte a szövetségi államnak becsvágyóbbnak kellene lennie a takarékosság terén.

A DIW felhívja a figyelmet arra, hogy miközben az elmúlt évtizedben a német bérek csak mérsékelten emelkedtek, erősödött a megtakarítás kedv, ami egy oldalról kedvező, de egyúttal csökkenti a fogyasztást. Így miközben a megtakarítási hajlandóság emelkedése elvileg segíti a befektetési kultúrát, nincs elegendő vásárlóerő a megtermelt többletjavak megvásárlására. A relatíve gyengébb fogyasztás erősítette az exportfüggő gazdaságot, holott a DIW szerint az adópolitika átalakítása akár évente 10 milliárd euróval magasabb fogyasztást eredményezhetne.

Németország adóbevétel német diw
Kapcsolódó cikkek