Magyar gazdaság

Argentína ismét háborút kezd, ezúttal az energiapiacon

Az argentin kormány bejelentette, hogy többségi állami tulajdonba veszi az YPF olajtársaságot, ezzel megfosztva az eddigi tulajdonos spanyol Repsolt ottani vegyesvállalatától.

A Repsol közlése szerint az argentin kormány 10,5 milliárd dollár érték részvényt sajátított kormány, a hivatalos indoklás szerint azért, mert az YPF vállalat nem termelt kellő mennyiségű olajat. Antonio Brufau, a Repsol YPF SA elnöke a Reutersnek nyilatkozva kijelentette: a Cristina Fernandez argentin elnök által végrehajtott lépések törvénytelenek, ezek ellen a cég minden lehetséges úton fellép majd. Brufau hangsúlyozta, hogy a lépéssel Fernandez csak az országban eluralkodó társadalmi és gazdasági válságot próbálja palástolni. Hozzátette, hogy az elnök manipulál, amikor azt állítja, hogy cége nem fektetett eleget a társaságba.

Az argentin kormány ezzel máris maga ellen fordította a spanyol kormányt, Madrid ugyanis teljes mellszélességgel támogatja vállalatát és gazdaságilag elszigetelheti Argentínát, ha az nem hátrál meg. Argentína idén 10 milliárd dollár értékben importál gázt és folyékony gázt annak ellenére, hogy olajtermelő ország. A kormány eddig megpróbált nyomást gyakorolni a Repsolra azért, hogy emelje a kitermelést az országban, a jelek szerint nem sok sikerrel.

kisajátít Repsol államosít Argentína
Kapcsolódó cikkek