Magyar gazdaság

Brüsszel: Készek vagyunk lezárni az MNB-ügyet

A forint száguldásba kezdett, miután az Európai Bizottság közölte: kész az Európai Bizottság lezárni a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást a Magyar Nemzeti Bank ügyében. A piac értelmezése szerint ezzel elhárult az utolsó akadály az IMF-tárgyalások megkezdése elől.

Kész az Európai Bizottság lezárni a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást a Magyar Nemzeti Bank ügyében - jelentette be a brüsszeli végrehajtó testület szóvivője szerdán. Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal. Az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírói csökkentésének ügyében a testület  az Európai Bírósághoz fordul. A forint a hírre szárnyalni kezdett és elérte az elemzők által jósolt, 290 alatti árfolyamot az euróval szemben.

„Lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől” – így értékelte tegnap Orbán Viktor kormányfő az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval tartott tegnapi informális találkozóját. „Nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy lényegében áttörést érhessünk el. Ez napok, legfeljebb hetek kérdése" – mondta a miniszterelnök, miután a hazánk ellen februárban elindított három uniós kötelezettségszegési eljárás ügyéről, illetve az EU–IMF-hitel kérdéséről is tárgyalt a bizottság elnökével. Barroso szóvivője közleményben tudatta: a bizottság elnöke üdvözölte, hogy a magyar kormányfő kötelezettséget vállalt a jegybanki függetlenség biztosításához szükséges intézkedések meghozatalára.

A forint euróval szembeni árfolyama erősödött a fenti nyilatkozatokra, majd további erőre kapott azt követően, hogy a Reuters beszámolt egy olyan bizottság dokumentumról, amely szerint Olli Rehn pénzügyi biztos nem utalja majd az Európai Bíróság elé a jegybankról szóló vitát, miután a magyar kormány – szól a dokumentum – együttműködik a bizottsággal. Kérdéses, ez elegendő-e a hiteltárgyalások megkezdéséhez, mivel az utóbbi hetekben Brüsszel már ehhez az igazságszolgáltatás függetlenségét is feltételként nevezte meg. Ez ügyben azonban még a kötelezettségszegési eljárás sem indult meg.

Orbán Viktor, illetve a bizottság elnökének szavai némiképp meglepőnek tűnnek azután, hogy a magyar kormányfő a European Policy Centre brüsszeli kutatóintézet hétfői rendezvényén mondott beszédében még arra utalt, hogy a jegybankelnöki fizetésről szóló vita ügyében az Európai Bíróság mondja majd a ki a végső szót, miután ebben az ügyben, illetve az MNB-elnöki eskü kérdésében Orbán Viktor szerint a kormány nem engedhet.

A bizottság eredetileg azt kifogásolta a jegybankkal kapcsolatban az MNB elnökének kétmillió forintos fizetési plafonja, illetve a jegybankelnöki eskü mellett, hogy az MNB-ről szóló törvény szerint a szakminiszter közvetlenül részt vehetett volna a monetáris tanács ülésein, illetve előre meg kellett volna küldeni a kormánynak a monetáris tanács üléseinek napirendjét. Utóbbi két lehetőség azonban végül kikerül a törvényből, miután múlt héten erre vonatkozó módosító javaslatot terjesztett be a kormány az Országgyűlésnek.

Így mostanra hivatalosan csak két vitás ügy – a jegybankelnöki fizetés és az eskü –maradt az MNB-vel kapcsolatban a kormány és a bizottság között. A brüsszeli testület által indított kötelezettségszegési eljárásnak ugyanis nem tárgya a jegybanktörvény azon – Európai Központi Bank által kifogásolt – passzusa, amely lehetőséget ad a monetáris tanács kibővítésére, illetve még egy alelnök kinevezésére.

E két ügyben ugyanis Brüsszel nem hivatkozhat a közösségi jogra, mivel az nem tartalmaz ezekre a kérdésekre vonatkozó konkrét elvárást. A bizottság így csak az EKB-t „maga előtt tolva” gyakorolhatna nyomást a magyar kormányra. Bár az EKB április 12-i véleményében aggályosnak nevezte a fenti két kérdést, azonban a kormány által múlt héten benyújtott módosító javaslatok ezeket nem rendezték. Ezzel kapcsolatban tegnap Orbán Viktor azt mondta: „A kabinet tovább folytatja a korábban megkezdett és biztató előrehaladást mutató konzultációt az EKB-val az általa felvetett, de a bizottsággal fennálló jogvitákban nem szereplő kérdésekről.”

Két magyar ügy az EU bírósága elé kerülhet

A jegybanki függetlenség kérdése mellett a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság függetlenségének ügyében indított kötelezettségszegési eljárást februárban az Európai Bizottság. E két kérdésben az eljárás már a második szakaszában jár, vagyis a mai ülésen a bizottság dönthet úgy, hogy az Európai Bíróság elé viszi a vitát.

Erre pedig akár sor is kerülhet, legalábbis ezt valószínűsíti Orbán Viktor tegnapi kijelentése. A kormányfő ugyanis azt mondta, hogy a két ügyben a vitás kérdések többségét sikeresen rendezték, már csak két jogvita maradt fenn, amelyekkel kapcsolatban a kormány tudomásul veszi, ha azok lezárása az Európai Bíróság eljárásában történik. José Manuel Barroso ugyanakkor tegnap üdvözölte a fenti ügyek rendezésére tett magyar erőfeszítéseket.

Erre pedig akár sor is kerülhet, legalábbis ezt valószínűsíti Orbán Viktor tegnapi kijelentése. A kormányfő ugyanis azt mondta, hogy a két ügyben a vitás kérdések többségét sikeresen rendezték, már csak két jogvita maradt fenn, amelyekkel kapcsolatban a kormány tudomásul veszi, ha azok lezárása az Európai Bíróság eljárásában történik. José Manuel Barroso ugyanakkor tegnap üdvözölte a fenti ügyek rendezésére tett magyar erőfeszítéseket. -->

IMF forintárfolyam EU Barroso hiteltárgyalás rehn
Kapcsolódó cikkek