Magyar gazdaság

Fellegi: Tárgyalhatunk az egykulcsos adóról, de...

Jelentős mérföldkőhöz érkeztünk, a kedvező piaci hatások máris érzékelhetőek - mondta el Fellegi Tamás mai rendkívüli sajtótájékoztatóján, amit az IMF-hiteltárgyalások megkezdésére vonatkozó brüsszeli döntés kapcsán tartott.

A pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter közölte: a kormány a vállalt intézkedéseket gyorsan meghozza, folytatjuk a konzultációt az EKB-val az által felvetett kérdésekről. Fellegi Tamás elmondta, hogy a kondícióktól függően hetekig tarthat a tárgyalások elindulása, azzal kapcsolatban nem nyilatkozott, hogy a magyar kormány mekkora hitelt igényel.

Kérdésre válaszolva leszögezte: nem kommentál találgatásokat, így azt sem, hogy ő vezeti-e a tárgyalásokat. Mint mondta, a magyar kormány kész az Európai Bíróság előtt megvédeni a jegybank elnöki fizetés és az eskütétel kérdését. Mint mondta, kiemeli: az Európai Bíróság még nem döntött arról, hogy bíróság elé viszi az ügyeket és mivel a szervezet részletes álláspontja még nem áll rendelkezésükre, ezzel kapcsolatban egyelőre nem tudnak pontosabban fogalmazni. A kormány az egyeztetés során világossá tette, hogy a jelenlegi jegybanki vezetés lejártáig nem bővíti a Monetáris Tanácsot és nem nevez ki alelnököt az MNB-be, bár továbbra is jogosnak tartja ezt az igényt.

Arra a kérdésre, nem lehetette volna-e korábban megkötni a szükséges kompromisszumot, Fellegi Tamás elmondta: szokatlan sok ügy kapcsolódott egybe egy kötött eljárásrendben, ezért bár mindegyik fél érdeke lett volna a korábbi megegyezés, ennyi időt vett igénybe a tárgyalások előkészítése. A tárcanélküli miniszter megfogalmazása szerint elővigyázatossági pénzügyi csomagról tárgyalnak, ami alapján védőhálót és nem közvetlen hitelfelvételi forrást jelent.

Az egykulcsos kapcsán Fellegi annyit mondott: ez tárgyalási téma lehet, amelyet a kormány természetesen nem kezdeményez. A kabinetnek nem áll szándékában az egykulcsos, arányos adórendszer megváltoztatása. A Velencei Bizottság ajánlásainak "kritikus tömegét" elfogadta a kormány, a fennmaradó kérdésekről folytatódnak az egyeztetések.

Világgazdaság Online-->

fellegi IMF hitel
Kapcsolódó cikkek