Magyar gazdaság

Nem épülnek járásközpontok

„Reménykedni kell, hogy nem okoz majd problémát a vita az önkormányzati intézmények átadás-átvételéről” – mondta lapunk kérdésére Szabó Erika államtitkár a törvénytervezet ismertetésén.

A járások létrehozását szabályozó javaslat ugyanis úgy fogalmaz, hogy ha az önkormányzat és az állam nem állapodik meg az intézmények átadás-átvételéről, akkor a miniszterelnök által kinevezett megyei kormánymegbízott fog dönteni. Kérdésünkre, hogyan garantálható, hogy a kormány kinevezettje ne automatikusan a kormány javára ítélkezzen, Szabó Erika annyit mondott:

„Nagy baj van, ha október 31-ig nem sikerül megállapodást kötni.” A városvezetők bírósághoz fordulhatnak, de el kell indítani az átadást, a bíróságnak pedig hat hete lesz dönteni, az év végi ünnepekkel együtt. Az államtitkár erről annyit mondott: bízik abban, hogy gyorsan fognak ítélkezni.
Az államtitkár szerint nem hozna extra többletköltséget a járási rendszer kiépítése, nem kell új járási központokat felépíteni. Arra a kérdésre, hogy képviselők lehetnek-e járási hivatal vezetői, az államtitkár azt mondta: ő azt szeretné, hogy szakemberek irányítsanak. Június 30-ig kell meghatározni, hány járás legyen.

járásközpont önkormányzat járási rendszer
Kapcsolódó cikkek