Magyar gazdaság

Nomura: Ez nem konvergenciaprogram, hanem megszorító program

Tegnap tették közzé a magyar konvergenciaprogramot. Azt gondoljuk, jobb lenne megszorító programnak nevezni – írja elemzésében Peter Attard Montalto, a Nomura közgazdásza.

A program idén 154,7 milliárd forintos megszorítást jelent, jövőre pedig 567-665 milliárdot tartalmaz – emlékeztet Peter Attard Montalto. Ellentétben az előző évivel, a legtöbb intézkedés újnak számít. A végrehajtási kockázatok jelentősek, és azt gondoljuk, hogy idén a költségvetési deficit 3,9 százalék lehet a GDP-hez képest, jövőre pedig 2,4 százalékra csökkenhet a deficit – írja a londoni közgazdász.

A legjelentősebb intézkedés a pénzügyi tranzakciós amely a bankok helyett a háztartásokat és a cégeket érinti. További, a fogyasztás terhelő adó a távközlési adó. „Aggódunk a káros következmények miatt” – hangsúlyozta Montalto.

Azt gondoljuk, hogy az Európai Bizottságnak aggályai lesznek az intézkedése fenntarthatóságát illetően, valamint több intézkedés torzító jellege miatt. A pénzügyi tranzakciós adó különösen torzító – jegyzi meg. Ugyanakkor meggyőzhetik az Európai Tanácsot arról, hogy hagyjanak fel a túlzottdeficit-eljárás folytatásával. A teljes kiigazítás 1 600 milliárd forint erre az évre, jövőre pedig 1 700 milliárd, amely idén 3,9, 2013-ban pedig 4,2 százalékos GDP-arányos megszorítást jelent.

Montalto szerint a kormányzat előrejelzése sokkal reálisabbnak tűnik, különösen az sokkal lassabb ütemű csökkenését illetően. Jelenleg 78,4 százalékos GDP-arányos adósságot látnak idén, amely 2015-re 72,7 százalékra csökkenhet. Korábban ugyanebben az időszakban 64,1 százalékos adósságot vártak – emlékeztet Montalto. Bíztató, hogy 0,1 százalékra csökkentette a kormány az idei növekedési előrejelzést, jövőre pedig 1,6 százalékos GDP-növekedést várnak. A Nomura közgazdásza hangsúlyozza, hogy ők ennél lassabb ütemet várnak: 2012-ben 0,6 százalékkal csökkenhet a jövőre pedig 1,4 százalékos lehet a növekedés.

A legérdekesebb pont mégis az, hogy a középtávú növekedési potenciál egy kicsit alacsonyabb lehet. Most 2,5 százalékos növekedést vár a kormány 2015-re a korábbi 3,5 helyett. A Nomura középtávon 1,75 százalékos potenciális növekedést becsült. Montalto mégis úgy látja, pozitív, hogy lejjebb hozták a növekedési várakozásokat, különösen a minisztérium 2010-es 5-7 százalékos pozitív forgatókönyvével, valamint a 4 százalékos alappályához képest is.

A közgazdász felhívja a figyelmet arra, hogy az első Széll Kálmán-terv végül felhígult, és mindössze 63 százalékban teljesül az eredeti tervhez képest a 2012-es költségvetésben. A konvergenciaprogram végrehajtási kockázatai hasonlóan jelentősek – mutat rá. Peter Attard Montalto szerint a gyógyszertámogatási kiadások csökkentésétől remélt (idén 10, jövőre 40 milliárd) pénzek befolyásának magas kockázata van, ahogy a helyi önkormányzati rendszer egyenlegjavulásának (idén 60, jövőre 90 milliárd) is. Az e-útdíjtól megvalósításához (2013-ban 75 milliárd), és a pénzügyi tranzakciós illeték (jövőre 130-228 milliárd) bevezetésétől remélt költségvetési hatáshoz is magas kockázatot rendelt Montalto. Idén, várhatóan az év második felében bevezetik a telekommunikációs adót, amely hívásonként 2 forint lehet. Ennek alacsony megvalósítási kockázata van, de politikailag kellemetlen.

A Nomura közgazdászai a pénzügyi tranzakciós adó miatt aggódnak, mert meglátásuk szerint nagyon torzító hatású, és a feketegazdaság növekedéséhez és a készpénz felhalmozásához vezethet, így alacsonyabb adóbevételekhez vezethet más területeken. A pénzügyi stabilitásra nézve ugyanakkor nem jelent kockázatot.

A fő cél az volt, hogy a kormányzat elkerülje a kohéziós források 30 százalékának felfüggesztését (495 milliárd euró). A kiigazítás megfelel az EU által elvárt mértéktől, ugyanakkor Montalto megjegyzi, hogy a Bizottság mindig jobban aggódik a strukturális költségvetési deficit miatt.

konvergenciaprogram GDP Nomura növekedés gazdaság elemzés
Kapcsolódó cikkek