Magyar gazdaság

EU-források - segítenék az önkormányzatokat

Projektdoktori rendszer bevezetésével, illetve Államháztartási Önerő Alap felállításával gyorsítaná fel az uniós források kifizetését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) – derült ki Petykó Zoltán, a szervezet elnökének tegnapi sajtótájékoztatójából, amely az uniós források felhasználásának eddigi eredményeiről, illetve jövőbeni kihívásairól szólt.

Az uniós források gyorsításának lehívása terén az idei év egyik feladatának az Államháztartási Önerő Alap felállítását említette Petykó Zoltán. Az alap a súlyos anyagi gondban lévő önkormányzatok számára nyújtana segítséget abban, hogy elő tudják teremteni a szükséges önrészt a már elindított uniós fejlesztési projektek esetében. A rendszer kialakítása nem lenne teljesen újdonság, hiszen a kormányzat már tavaly, illetve 2010-ben is működtetett hasonló rendszert, az Alap felállításával azonban tovább fejlesztenék ezt a modellt. Az NFÜ javaslata szerint mintegy 50-100 milliárd forintos kerettel bíró alapra lenne szükség.

„A késlekedő projektek között jelentős arányt képviselnek az önkormányzatok, amelyek 2008 óta forráshiánnyal küszködnek, és így a korábban vállalt önrész megteremtése is problémát jelent” – indokolta az alapra vonatkozó NFÜ-javaslatot Petykó Zoltán.

Az uniós források lehívásának gyorsítását eredményezheti az NFÜ elnökének az a bejelentése is, miszerint közbeszerzést írnak ki projektdoktori szolgáltatásokra. A megbízásokat elnyerő szakemberek, cégek feladata az lesz, hogy az adminisztratív, kifizetési és menedzsment problémákkal küzdő beruházások végrehajtását segítsék elő.

Részleges törlés

Petykó Zoltán elmondta: az már kiderült, hogy az Európai Bizottság csak részben támogatja, hogy hazánk a Duna hajózhatóságának fejlesztését szolgáló, EU-projekt közel 21 milliárd forintos teljes keretét más célokra, kerékpárút-fejlesztésre használja fel. Az átcsoportosítás irányával Brüsszel egyetért, a mértékéről folynak egyeztetések. Bizonyos, több uniós tagállamot is érintő kérdésben vannak elvárásai Brüsszelnek, ilyen a Duna hajózhatósága.


Államháztartási Önerő Alap Petykó nfü Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kapcsolódó cikkek