Magyar gazdaság

Ha május 1., államosítás

Bolívia is kisajátít egy spanyol tulajdonú céget. Az REE spanyol villamosenergia-vállalat „gyors és megfelelő” kárpótlását sürgette Bolíviától az Európai Bizottság szóvivője tegnap.

A brüsszeli testület arra reagált, hogy a dél-amerikai ország baloldali államfője, Evo Morales május 1-jén a munka ünnepe alkalmából bejelentette a szinte 100 százalékban az REE kezén lévő TDE villamosenergia-elosztó cég államosítását. Az erről szóló rendeletet még aznap alá is írta az ország első indián származású elnöke.
A TDE a bolíviai vezetékhálózat 75 százalékát üzemelteti. Részvényeinek 99,94 százalékát 2002-ben vette meg az REE.

A 2006 óta elnöklő Morales nem először használja fel május 1-jét az államosítási tervek bejelentésére: 2006-ban az olajcégek kisajátításának elindítását, 2008-ban az olasz kézen lévő Entel távközlési cég, 2010-ben a francia GDF Suez és a brit Rurelec erőműveinek államosítását jelentette be.

Elemzők szerint a TDE államosításával népszerűségét kívánja javítani a harmadik elnöki ciklusra készülő Morales, miután támogatottsága 40 százalékra esett a 2010 januárjában mért 69 százalékról.  A lépést azzal indokolta Morales, hogy a privatizáció óta tulajdonosok mindössze 81 millió dollárt fektettek a villamoshálózat fejlesztésébe, miközben a kormány szerinte 220 millió dollárt invesztált az ágazatba.

Két hete szintén a magántulajdonosok elenyésző beruházási kedvére hivatkozva jelentette be az argentin államfő, hogy államosítják az ország legnagyobb olaj- és gázipari társaságának számító – szintén spanyol cég, a Repsol többségi tulajdonában lévő – YPF céget. Akkor Madrid hevesebben reagált az államosításra: hazarendelte nagykövetét, illetve megtorló kereskedelmi válaszlépéseket, így az argentin biodízel importjának leállítását helyezte kilátásba.

energiavállalat Bolívia államosítás tde ree GdF
Kapcsolódó cikkek