Magyar gazdaság

Matolcsy elárulta, a kereskedőkre miért nem vetnek ki újabb adót

Az EU csatlakozás óta az előző kormányok képtelenek voltak teljesíteni az EU elvárásait, ezért túlzott deficit eljárás zajlott az ország ellen- hangzott el Giró-Szász András kormányszóvivő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján, amelyen a Széll Kálmán terv 2.0-ban szereplő adóváltozásokról esett szó.

Matolcsy György emlékeztetett: 2010-ben hároméves rendkívüli adókat (bankadó, válságadó, költségvetési megszorítások) jelentettek be. Mint mondta, azt remélték, hogy három év alatt erőre kap a globális gazdaság, de a friss elemzés szerint a válságnak messze nincs vége. A kormány ezért 2013 január 1-től megfelezi a bankadót, 2014-től pedig megszűnik a bankadó. 2013 január 1-tól pedig megszűnnek a krízisadók. Matolcsy nagy eredménynek nevezte a tavalyi hiány elérését, hozzátéve, hogy a Széll Kálmán 2.0 azt mutatja meg, milyen lesz a gazdaság, ha kivezetik a válságadókat.

A miniszter szerint a terv nyilvánosságra hozásáig kételkedtek az elemzők abban, hogy egyszeri intézkedések nélkül is képesek tartani a költségvetés számait, ezek a kétségek azonban ma szertefoszlottak. A mai döntések nyomán a deficit "mindig és folyamatosan" 3 százalék alatt marad. Matolcsy szerint amíg egyszeri tételekkel működik a költségvetés, addig nem lehet kiszámítható gazdaságpolitikát tervezni, ennek az időszaknak most vége. Most értek el az adók tisztításának és csökkentésének fázisához, további jövedelmi típusú adóemelések nem várhatóak.

A miniszter hozzátette: a forradalmi törvénykezési hajrá nem mindig volt átlátható, mi történik, de ezzel együtt csökkent az adónemek száma 2010-hez képest. A három új a pénzügyi tranzakciós adó, a telekommunikációs adó és a biztosítási adó. Egy harmadik, 30 százalékos társasági adókulcsot is bevezet a kormány a közmű- és energiacégek számára számára, mindegyik említett adóról tovább folynak az egyeztetések.

A júliustól érkező távközlési adó alanya a cég, az első telefon esetében az első tíz per ingyenes, utána a megkezdek percek után 2 forint adó, a magánszemélyek esetében 700 forint a maximum, a cégek számára 2 500 forintos korlátot vezetnek be. Ugyanakkor a 700, illetve a 2 500 forintos limit feletti részt a telekomcégeknek kell kigazdállkodniuk a miniszter tájékoztatása szerint. Így idén mintegy 30 milliárd, jövőre 50-60 milliárd bevétellel számol a kormány.

A pénzügyi tranzakciós illeték 1 ezrelék, amelyből a tervek szerint 130 milliárd forint bevétel érkezik a költségvetésbe a tranzakciót lebonyolító banktól. Havi 100 ezer forintos utalás esetén tehát a bank 100 forintnyi adót fizet. Bizonyos, jelentős tranzakciókat mentesítenek az adó alól, ezek közé tartoznak az MNB, valamint az Államkincstár által indított tranzakciók, valamint a magánszemélyek esetében az azonos tulajdonossal rendelkező számlák közötti utalások. Az öt millió forint feletti cégek közötti, vagy cégek felé irányuló pénzmozgások esetében kötelező lesz az utalás a készpénzes fizetés helyett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára. A torzítás elkerülése végett a kormány nem vezet be felső korlátot a tranzakciós adó tekintetében.

A szabály nem terjed ki a magánszemélyek közötti tranzakciókra.

A biztosítási adó a baleseti adót váltja fel, amely a tervek szerint 15 milliárd forintnál több bevételt hoz, mint elődje.

Újságírói kérdésre Matolcsy György elmondta: a cégek megpróbálják majd átterhelni a most bejelentett adókat, de erre a nagy verseny és a technikai nehézségek miatt nemigen lesz lehetőségük. Arra a kérdésre, mi történik majd a 0 forintos beszélgetéseket is magukba foglaló telefonos csomagokkal, a miniszter elmondta: a telefonadó esetében a díjcsomagok tekintetében elképzelhető százalékos adó, illetve más adóvariációk is, a tárgyalások folynak. A miniszter szerint a telefonálók egynegyede havonta 10 percnél kevesebbet telefonál. Az adót ténylegesen augusztustól vetik majd ki, 30 napos átfutást követően.

A miniszter szerint a tranzakciós adó nemhogy rontaná a kilátásait, hanem éppen segíti, mivel - ellentétben elődeikkel - ezek állandó, a rendszerbe beépülő adófajták. Matolcsy György szerint a megállapodás lehetővé teszi, hogy a korábbi bankadó 2013-ra eső megfelezett, 60 milliárdos értékét teljes egészében elengedjék, amennyiben a bankok a Bankszövetséggel meghatározott mértékben bővítik a hitelezést. Arra a kérdésre, hogy az új adók változhatnak-e az IMF-tárgyalások során, elmondta: a hiteltárgyalások mindenre kiterjednek, az első visszajelzések bíztatóak.

A tárcavezető szerint több uniós tagállam, például Nagy-Britannia is Magyarországot követte a bankadó bevezetése tekintetében. A miniszter egyúttal azt is állította, hogy 2010-ben az uniós pénzügyminiszterek találkozóján azt mondták neki, hogy "te a görögök után vagy". Matolcsy György megerősítette, hogy a lehető leggyorsabb megállapodásra törekednek az EU-val és az IMF-fel.

A Világgazdaság kérdésére Matolcsy György elmondta: a kormány nem látott indokot arra, hogy a esetében fenntartsa a különadókat, a fogyasztás elősegítése érdekében vezetik ki a különadót.

Széll Kálmán Terv adó Giró-Szász
Kapcsolódó cikkek