Magyar gazdaság

Olaszország újra az intenzíven

A legutóbbi pénzügyi felfordulást követő kéthónapnyi nyugalom után Olaszország sajnos újra az intenzívosztályba kényszerült. A tízéves kötvényhozam ma reggel – március eleje óta először – áttörte a 6 százalékos szintet; a hozam nem kevesebb, mint 130 bázisponttal nőtt az elmúlt két hónapban – írja az FxPro.

Az egyre tragikusabb görög helyzet persze hozzájárult mindehhez; a kötvényhozamok pillanatnyilag az összes eladósodott európai államban emelkedőben vannak. Olaszországban ugyanakkor az államháztartási mutatók is drámaian romlottak. Az országot sújtó a vártnál mélyebbnek bizonyult; a helyi statisztikai hivatal (ISTAT) tegnapi jelentése alapján 0,8 százalékkal csökkent az első negyedéves (az azt megelőző három hónap 0,7 százalékos mínusza után).

Az olasz gazdasági teljesítmény jelenleg 6 százalékkal van a négy évvel ezelőtti csúcs alatt. Ráadásul az ország hatalmasra duzzadt államadóssága egyre nagyobb kockázatot jelent a bankszektornak, mely a GDP egyharmadának megfelelő értékben kezel olasz államkötvényeket. Úgy tűnik, hogy már a polgárok is veszélyben érzik magukat, legalábbis erre utal a betétek egyre gyorsabb kiáramlása.

Az olasz központi bank 278 milliárd euró összegben halmozott fel ún. TARGET2 (az eurorendszer által üzemeltetett valós idejű bruttó elszámolási rendszer) követeléseket, mégpedig Európa északi, gazdagabb központi bankjainál. A Moody''s nem kevesebb, mint 26 olasz pénzintézetet minősített le a hét elején, mégpedig növekedési aggályokra, és az egyre több befagyott hitelre hivatkozva.

Bár a feszültség egyértelműen növekszik, Mario Monti miniszterelnök egyelőre nem mutatja annak jelét, hogy engedne a költségvetési megszorításokból. A könyörtelen kiadáscsökkentések és a bevételnövelő intézkedések bizonyára jelentősen csökkentik majd Olaszország idei strukturális hiányát, azonban a gazdaság zsugorodása mellett nem valószínű, hogy elérik a Monti által remélt többletet. Az elnök stabilizációs erőfeszítései ellenére, a masszív (több mint 120 százalékos) államadósság, a gazdasági hanyatlás, és a szüntelenül dráguló finanszírozási költségek mellett nem biztos, hogy az ország el tudja kerülni az és defláció veszedelmes csapdáját. Sőt, sokan úgy látják, hogy ez a szcenárió gyakorlatilag már el is kezdődött.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

TARGET2 Olaszország istat FxPro mario monti
Kapcsolódó cikkek