Magyar gazdaság

Visszaállamosítás: "Megtettük és meg fogjuk tenni"

Újabb visszaállamosításokat is elképzelhetőnek tart Cristina Fernández de Kirchner, Argentína elnöke, aki a közelmúltban jelentette be az "argentin Mol” visszavételét. Míg Fernández szerint a döntés a nép érdekét szolgálja, és csupán egyes érdekcsoportokat sért, addig kritikusai szerint ezzel elszigeteli országát, és hosszú távon többet árt, mint használ. Két érvrendszer, amely Magyarországon is ismerős lehet.

"Megtettük és meg fogjuk tenni minden alkalommal, amikor szükséges" – ezekkel a szavakkal méltatta az államosítás "intézményét" a hét elején Cristina Fernández de Kirchner Buenos Airesben a helyi vízművek gyáravatóján – a céget még  2006-ban vette vissza az argentin állam az itthon is jól ismert francia Sueztől.

Fernández, az YPF argentin olajipari óriás elmúlt hetekben lezajlott államosítására is utalva, megjegyezte: ezeket az intézkedéseket az ország érdekében kellett megtenni, még akkor is, ha ezek sértenek egyes, nagy hatalommal rendelkező érdekcsoportokat. Hozzátette: az államosításokat nem ideológiai okokból vagy népszerűség-növelés céljából hajtották végre, hanem azért, mert az adott cégeket "katasztrofálisan menedzselték a magántulajdonosok", idézte az elnököt a Mercopress.

A kritikusok viszont egész máshogy látják a történéseket. Fernandez döntése nyomán Argentínát "jogbiztonság nélküli országnak" nyilváníthatja a Nyugat, és így a dél-amerikai állam könnyen elvághatja magát a nemzetközi hitelektől, befektetésektől és kereskedelemtől, figyelmeztetett publicisztikájában Luis Felipe Lampreia, Brazília egykori külügyminisztere.

Szerinte a rossz kormányok mindig arra törekednek, hogy ilyen típusú intézkedésekkel növeljék a népszerűségüket, miközben nem törődnek ezek hosszú távú, az egész országra nézve negatív következményeivel. "Az argentin kormányoknak Juan Peron 1946-os hatalomra jutása óta megvan ez a szokásuk" – írta Lampreia.

Az egy hónapja még a spanyol Repsol olajipari konszern többségi tulajdonában lévő YPF részleges államosítását múlt pénteken jóvá is hagyta a parlament, az államfő pedig még aznap aláírta az erről szóló törvényt. Ennek eredményeképp az argentin állam a részvények 51 százalékát szerezte meg, míg a spanyol vállalat részesedése 57,4 százalékról 6,4 százalékra csökkent. A Kirchner-család szoros barátjaként számon tartott argentin Eskenazi család továbbra is 25,6 százalékot birtokol a cégben, a fennmaradó 17 százalék pedig tőzsdén forog.

Cristina Fernández a lépést azzal indokolta, hogy a magánszektor energiacégeinél elmaradtak a fejlesztések, beruházások, ezért csökken az ország olaj- és gáztermelése, azaz Argentína miattuk vált nettó energiaimportőrré. Az ország az idén várhatóan több mint 10 milliárd dollár értékben kényszerül földgázt és cseppfolyósított földgázt behozni.

Az egyelőre kérdéses, mekkora kártérítést sikerül kicsikarnia a spanyol cégnek a dél-amerikai államtól. Túl nagy illúziói mindenesetre nem lehetnek Madridnak: a Reutersnak nyilatkozó hivatalos források szerint az összeg jóval alacsonyabb lesz a spanyolok által elvárt 9,3 milliárd dollárnál.

Amellett, hogy a Repsol kártérítési igénnyel bírósági keresetet nyújtott be az ügyben, Spanyolország korábban hivatalosan is tiltakozott a lépés ellen – Madridban például a külügyminisztériumba kérették az argentin nagykövetet. Emellett a visszaállamosítás tovább feszítheti az ország kereskedelmi partnereivel, így az EU-val és az USA-val fennálló viszonyát, amely az argentin importkorlátozások miatt amúgy sem felhőtlen.

Egyes elemzők szerint további problémát okozhat Fernándeznek, hogy Argentína – szükséges tőke és know-how híján – nem lesz képes véghezvinni a cégnél a szükséges fejlesztéseket. Erre utal, hogy a kormány jobb híján ismét a külföldi befektetőkhöz fordult: Amado Boudou alelnök hét eleji washingtoni útján például arra ösztönözte az amerikai olajcégeket, hogy fektessenek be az YPF-be. A Repsol ezzel egyidőben figyelmeztetett: be fogja perelni az argentin cégbe invesztáló vállalatokat.

Suez Repsol államosítás víz YPF olaj
Kapcsolódó cikkek