Magyar gazdaság

A Matolcsy-bébik sem tudják megállítani a népességfogyást

Több mint öt százalékkal több gyermek született idén, mint a tavalyi év azonos időszakában. A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese ugyanakkor úgy véli: ez nem jelenti azt, hogy megáll a népességfogyás.

A kormány szerint a különböző gazdasági intézkedéseknek köszönhető, hogy több mint öt százalékkal több gyermek született eddig idén, mint tavaly ilyenkor.

2011-ben tíz százalékkal esett vissza a születések száma, ehhez képest a mostani eredmény örömteli hír – mondta az m1 Ma reggel című műsorában a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese.

Pongrácz Tiborné úgy fogalmazott: ez azonban nem jelenti azt, hogy megállt a természetes népességfogyás. Hozzátette: reális esély szerinte csak arra van, hogy lassul majd a folyamat.

A pozitív tendencia a közeljövőben is folytatódhat, mert nagyon sok olyan nő él ma Magyarországon a 34-39 éves korosztályban, akik még az első gyermeküket sem szülték meg – jelentette ki a szakértő. Ez a nemzedék eddig visszafogta a gyermekvállalást – jegyezte meg.

Pongrácz Tiborné arról is beszélt, hogy polarizálódik a gyermekvállalás: nőtt a gyermektelenek száma, ugyanakkor gyarapodott azoké is, akik három vagy több gyermeket nevelnek.

Az igazgatóhelyettes szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy bizalmatlanok az emberek. Félnek attól, hogy felelősséggel vállalhatnak-e gyermeket – magyarázta Pongrácz Tiborné.

A Nemzetgazdasági minisztérium múlt heti közleménye szerint az egykulcsos, arányos adórendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az arányos, egykulcsos adóval együtt bevezetett családi adókedvezmény ösztönzi a családokat a gyermekvállalásra, ami már a születések számának jelentős emelkedésében is megmutatkozik.

2010-ben a kormány hivatalba lépése után bevezetett egy olyan családbarát adórendszert, amelynek köszönhetően tavaly nyolcszázezer szülő megközelítőleg 160 milliárd forintnyi családi adókedvezményt tudott érvényesíteni. Ennyivel több maradt a családoknál. Ennek a családbarát adórendszernek köszönhetően közel 20 százalékkal nőtt a három gyermekesek reálkeresete – írta az NGM.

Az arányos, munkaközpontú gazdaság felé vivő adórendszerben tehát bekövetkezett egy szemléleti váltás, amely szerint az állam a gyermek neveléséhez szükséges jövedelmet a családnál hagyja.

A tárca szerint mindezek hatására 2012-ben eddig 5,2 százalékkal született több gyermek, mint 2011 azonos időszakában, így az eddig megismert adatok bizakodásra adnak okot.

KSH adórendszer születésszám adó születés egykulcsos adó népesség
Kapcsolódó cikkek