Magyar gazdaság

A német-francia szembenállás súlyosbítja a válságot

Európát gyötri, az euróövezet bajait felerősíti, hogy felszínre tört a német-francia szembenállás, a két ország elitjének gondolkodása, felfogása közti hagyományos és jelentős különbség – véli Kurt Biedenkopf, a nagy német kormánypárt, a CDU volt főtitkára.

Az európai problémákat lehetetlen a német-francia szembenállás közepette kezelni, márpedig most éppenséggel ilyen.  Ezt mondja az alapblog.hu-nak adott interjúban Kurt Biedenkopf. A német kormánypárt szerint mindaddig képtelenség összeurópai átfogó intézményi reformokat, konkrétan közös kötvénykibocsátást vagy közös betét garanciavállalást követelni, amíg Franciaországban nem történnek alapvető reformok, amíg ott továbbra is érvényesül a központosító államfelfogás, ezalatt pedig Németországban ennek épp az ellenkezője történik.

Mindenesetre bebizonyosodott, hogy Franciaország az utóbbi egy-két évtizedben lemaradt a föderatív, a decentralizáló, a piac szabadságának körülményeihez sikeresen alkalmazkodott Németországtól. Ez feszültségforrás, mert Európa jövője számára elengedhetetlen , hogy a francia-német tandem egyformán erős legyen.

Kurt Biedenkopf a tanulságok alapján eleve óvja konkrétan Magyarországot is az újra államosításoktól, az új nacionalizmustól. Kritikus jelentőségűnek tartja, hogy kikerüljön az uniós államok nemzeti parlamentjeinek és kormányainak hatásköréből az államadósságkezelés, az adósságplafonok megállapítása és betartatása, mert nemzeti hatáskörben ezzel mindig csak visszaélnek.

„Magyarországnak és minden más uniós tagállamnak  szuverén joga, hogy a némettől eltérő felfogása legyen az állam szerepéről. Ha az államosító, vagy ahogy én hívom, renacionalista  politika pozitív gazdasági és társadalmi eredményekhez vezet, akkor az a helyes” - mondta Biedenkopf. Ha ez a nacionalizálás a polgárok, a gazdaság, a közlekedés szabad mozgását korlátozza, vagy hozzájárul a külföldi tőke, a külföldi bankok kiűzéséhez, a politikához közelállók érdemtelen helyzetbe hozásához, új korrupciós mechanizmusokhoz, akkor azt gondolom, hogy az ilyen vonalat követő országoknak át kell gondolniuk, hogy továbbra is az Unió tagjai akarnak maradni.

„A magam részéről, a német politikai-gazdasági elit meghatározó részével egyetértve, meggyőződéssel vallom, hogy a re-nacionalizálódás roppant veszélyeket rejt magában, és, hogy az egyes európai nemzetek további fejlődésének feltétele, hogy Európa menjen tovább – immár a politikai –egységesedés útján” – hangsúlyozta. Úgy látja, külön-külön el fogunk veszni, hiszen egyenként elenyésző, előbb-utóbb észrevehetetlen részei leszünk a globális fejlődésnek.

Az interjúban egyértelműen fogalmaz: Németország csak és kizárólag a nemzetállami költségvetésekbe, a nemzeti adósságkezelésbe való közös európai számonkérés, felügyelet, beleszólás lehetővé tételéért cserében tud beleegyezni összeurópai bankbiztosításba, abba, hogy garanciát vállaljon más államok adósságainak visszafizetésére.

Németország jövő Európa nacoinalizmus Magyarország EU
Kapcsolódó cikkek