Magyar gazdaság

Elfogyott a pályázható EU-pénz!

Jóllehet a pályázatok befogadása változatlan, az elmúlt hetekben vidéken is kimerítették a mikrovállalkozások az Új Széchenyi-terv egyik legnépszerűbb konstrukciójának, a kombinált mikrohitel programnak a forrásait. Egyelőre nem tudni, hogy az NFÜ a jelentős támogatási igényeknek megfelelően rendel-e újabb, jelentősebb forrásokat a kiírásra.

Eddig már közel 19 milliárd forint értékű igénylést érkezett be az Új Széchenyi Terv mikrovállalkozások fejlesztését célzó kiírására vidéken. Ez azt jelenti, hogy elvileg kimerültek a közép-magyarországi régió kivételével az ország összes régiójára vonatkozó, a gazdaságfejlesztési operatív programban (GOP) meghirdetett kiírás forrásai, miután a tavaly márciusban elindított kombinált mikrohitel program vidéki konstrukciójára eredetileg 15 milliárdos keretet különített el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

A fővárost és Pest megyét lefedő közép-magyarország operatív program (KMOP) kiírásában a mikrovállalkozások által benyújtott igénylések összege már márciusban elérte az eredetileg a célra elkülönített hatmilliárdos értéket. A közép-magyarországi régióban a kiírást az NFÜ már fel is függesztette. A pályázati ablak március 31-i hatállyal történő felfüggesztése előtt két nappal azonban az NFÜ közölte, hogy április 2-áig benyújtott pályázatok még értékelésre kerülnek. A konstrukció kedveltségét mutatja, hogy e rövid idő alatt több mint ezer pályázat keretében közel nyolcmilliárd forint értékű igénylést adtak be a mikrovállalkozások.

„A kiírás népszerűsége azzal magyarázható, hogy egyablakos ügyintézés keretében a pályázók egyszerre igényelhetnek a piacinál kedvezőbb – évi 4,9 és 9 százalék közötti – kamatozású, államilag támogatott forinthitelt, illetve vissza nem térítendő támogatást 10 százalékos önrész mellett” – mondta el lapunknak a kombinált mikrohitel program egyik szerződött hitelközvetítője, a BG Finance Zrt. vezérigazgatója. Moskovits Pál szerint a tavaly márciusban elindított program népszerűségét az tovább fokozta, hogy ez év elején a felvehető maximális összegét 8-ról 20 millió forintra, míg a vissza nem térítendő támogatás maximális mértékét 4-ről 10 millióra emelték.

Bár az amúgy is igen népszerű program feltételei még kedvezőbbek lettek, az NFÜ nem rendelt pluszforrásokat a konstrukcióra, így nem meglepő, hogy a program két kiírásának forráskerete mostanra kiürült. Jelenleg nem tudni, hogy pontosan mi lesz a közép-magyarországi kiírás sorsa. A KMOP-kiírás felfüggesztésekor az NFÜ azt közölte: a pályázható keretösszeg megemelését tervezi, hogy újabb igényléseket lehessen befogadni a régióban. Azóta újabb bejelentés nem történt a KMOP-kiírás, illetve a mostanra kimerült, de még fel nem függesztett GOP-kiírás forráskeretével kapcsolatban sem. Egy hónapja Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke úgy nyilatkozott: a kombinált mikrohitel program jelentős forrásnövekedésére nem lehet számítani.

Május közepén viszont megjelent egy kormányhatározat, amelyből akár a források bővülésére is lehet következtetni. E szerint az operatív programok egyes prioritásainak hazai társfinanszírozási keretének növeléséről szóló jogszabály idén 8,75, jövőre pedig 3 milliárd forinttal növeli meg a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztésére fordított keretet. Emellett a tavalyi évre vonatkozó elszámolás tekintetében is 11,28 milliárdos forrásbővülést tartalmaz a kormányhatározat. A jogszabályból azonban nem derül ki, hogy az említett keretösszegből jut-e egyáltalán pluszforrás a mikrovállalkozások számára kidolgozott konstrukcióra.

További részletek a Világgazdaságban

uniós pénz Széchenyi-terv mikrohitel EU-forrás ÚSZT
Kapcsolódó cikkek