Az erről szóló kormányhatározat szerint a nemzeti fejlesztési miniszternek – a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) bevonásával – június 30-ig ki kell dolgoznia egy olyan pénzügyi terméket, amely a 30 százalékos szállítói előleg igénybevételéhez szükséges garancia megteremtését kedvező díjszabás mellett biztosítja.

A szállítói előleg értelmében ugyanis az állam az uniós projektek végrehajtásának gyorsítása érdekében közvetlenül a kedvezményezett állami szerv vagy önkormányzat projektjének megvalósítását végző cégnek fizet, kihagyva a kedvezményezettet. Az előleget igénylő kivitelező cégnek azonban megfelelő garanciát (például bankgarancia) kell majd felmutatni a folyósított összegre. A garancianyújtást könnyítené meg a kabinet a kormányhatározatban említett pénzügyi termék bevezetésével.

Június 30-ig a nemzetgazdasági és nemzeti fejlesztési miniszternek emellett elő kell készítenie az államháztartásról szóló törvény módosítását, hogy az uniós támogatások igénybevételét segítő állami kezességvállalás mellett a vállalkozások által a pénzintézet javára nyújtandó fedezet az alapügylet tőkeösszeg 30 százalékának feleljen meg.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat emellett kitér a bevezetendő államháztartási önerőalap kérdésére is. Eszerint a kormány 50 milliárd forint visszatérítendő forrást biztosítana a kedvezményezettjeinek (önkormányzatok, állami szervek) az uniós projektekhez szükséges önrész finanszírozására az idén. Az alap 50 milliárdos összege annyiból meglepetést okozhat, hogy lapunk korábban úgy értesült, hogy idén mintegy 100 milliárdot kellene elkülöníteni a közszféra projektjeinek önrészére, hogy a beruházások megvalósítása a vállaltaknak megfelelően haladjon.

A most megjelent kormányhatározatból kiderül az is, hogy az alap által nyújtott önrész igénybevételét kamatköltség nem terheli majd, valamint ezt a modellt csak az Európai Regionális Fejlesztési alap és a Kohéziós Alap támogatása esetén alkalmazható, vagyis az önerőalap forrásait az Európai Szociális Alapból támogatott projektekre nem lehet igénybe venni. Az érintett minisztereknek a forrás biztosításáról augusztus 15-ig kell intézkedniük.

Az alap által nyújtott önrész biztosítékaként a beruházás célja vagy tárgya szolgál, nem teljesülés esetén pedig az állam a kockázatvállalás arányában tulajdonjogot nyer az elkészült vagyontárgyra. A forrás odaítéléséről a nemzeti fejlesztési miniszter dönt, míg a visszatérítendő forrást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kezeli.