Magyar gazdaság

Varga: Vállalhatatlan IMF-kéréseket nem teljesítünk

Az utolsó simításokat végzik a jegybanktörvény azon a módosításán, amelyet a jövő héten be fogunk nyújtani a parlamentbe – mondta Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az m1 Ma Reggel című műsorában.

Varga Mihály szerinte 99 százalékban egy olyan változat kerül be, amely eleget fog tenni az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap elvárásainak. Ezzel az utolsó akadály is elhárul az elől, hogy a hiteltárgyalásokat el tudjuk kezdeni – vélekedett.

Abban a kényes pontban, ami arról szólt, hogy a monetáris tanács vagy a jegybank menedzsmentje vegyenek inkább részt a végrehajtásban, tudunk egy olyan kompromisszumot találni, ami mindenkinek elfogadható – mondta el Varga Mihály.

A stratégiai döntések a monetáris tanácsnál maradnak, a végrehajtás pedig a menedzsmentre hárul – hangsúlyozta a tárca nélküli miniszter.
Hozzátette: már túl vannak a módosítás szövegezésén, csak a jegybank, az EKB és a Valutaalap bólintására várnak. Szerinte ez meg fog történni.

A magyar kormány akceptálni fogja azt a kérést, hogy újabb alelnök és újabb monetáris tanácsi tag kinevezésére ne kerüljön sor a jelenlegi jegybankelnök hivatali ideje alatt, 2013 márciusáig – emelte ki a tárca nélküli miniszter.

Ha a jövő héten be tudjuk terjeszteni a jegybanktörvény módosítását a parlament elé, akkor arról június végéig szavazhatnak a képviselők, innentől kezdve csak a Valutaalapon és az Európai Unión múlik, mikor kezdőnek meg a tárgyalások. Szerintem megnövekedett annak az esélye, hogy ez még a nyár folyamán elinduljon – fogalmazott Varga Mihály.

Arra a kérdésre, miszerint mindez azt jelenti-e, hogy akár őszre megállapodás születhet az IMF-fel és az Európai Unióval, a miniszter azt mondta: először lássuk a medvét, nézzük meg, mi az a javaslatsor, amelyet az EU és az IMF vár tőlünk a tárgyalásokon! Vállalhatatlan, vagy a nemzeti érdekkel szembemenő pontokat nem fog elfogadni a magyar kormány – tette egyértelművé.

Ma azt lehet mondani, hogy ha nyáron elindulnak a tárgyalások, akkor az ősz folyamán megszülethet a megállapodás – emelte ki Varga Mihály

IMF imf-tárgyalások tárgyalás EU Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek