Magyar gazdaság

A németek miatt csúszhat a mentőalap startja

Jelentősen csúszhat az európai válságkezelés egyik alappillérének, az állandó euróövezeti mentőalapnak (ESM) a felállítása, miután a német alkotmánybíróság keddi ülésén sem döntött arról, hogy az összhangban áll-e a német alkotmánnyal.

 A testület a határozathozatal elhúzódását azzal indokolta, hogy a mélyebb tartalmi vizsgálathoz akár három hónapra is szükség lehet.
Berlin alig titkolt aggodalommal fogadta az alkotmánybíróság bejelentését. „Remélem, még ősz előtt döntés születik” – mondta Wolfgang Schäub­le német pénzügyminiszter.

 Elemzők attól tartanak, hogy az ESM csúszása miatt nő a feszültség a tőkepiacokon, ami még kritikusabb helyzetbe hozhatja az amúgy is jelentős piaci nyomás alatt álló dél-európai államokat. Schäub­le azonban sietett hozzátenni: a német kormány nem kíván nyomást gyakorolni a testületre.

Brüsszel eredetileg július elején szerette volna elindítani az ESM-et, ehhez Németország beleegyezése is kell. A német törvényhozás már elfogadta a mentőalap és a fiskális paktum ratifikálásáról szóló törvényeket, a szövetségi elnök azonban – az alkotmánybíróság döntésének hiányában – egyelőre nem írta alá azokat.

mentőalap német shauble
Kapcsolódó cikkek