Magyar gazdaság

Büntetővám amerikai autókra - Az USA lecsap Kínára

Az Egyesült Államok bekapcsolta a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) az autóimportra kivetett vámok miatt támadt vitájába. Barack Obama amerikai elnök kormánya jelezte, hogy el fog járni a "tisztességtelen" adók miatt, amelyek az amerikai autógyártókat több mint hárommilliárd dollárral terhelik meg.

A Fehér Ház a WTO-nál bejelentett panaszt röviddel Obama elnök Ohio és Pennsylvania szövetségi ipari államokban kezdett választási körútja előtt jelentette be. "Kínának a globális kereskedelmi rendszer szabályai szerint kell eljárnia" - hangoztatta a Fehér Ház, ugyanakkor visszautasítva a feltételezést, miszerint a WTO-nál emelt amerikai panaszt a választási harchoz időzítették. Az amerikai kormány "már hónapok óta" dolgozott az ügyön - hangoztatta Jay Carney, Obama szóvivője a Business Insider tudósítása szerint.

Az amerikai elnök egyébként már utalt a Kínával szembeni fellépésre."Ma reggel a kormányom ismételten cselekedett, hogy felelősségre vonja Kínát azon tisztességtelen kereskedelmi praktikák miatt, amelyek ártanak az amerikai autógyártóknak." Az elnök szemére vetette ellenfelének, Romney republikánus elnökjelöltnek, hogy annak idején közreműködött a Bain Capital befektetési cégnél az amerikai munkahelyek külföldre telepítésében.

Kína megfelelő módon fogja kezelni az Egyesült Államoknak a WTO-hozyújtott konzultációs kérelmét, amely az amerikai autók importjára kivetett dömping- és szubvencióellenes vámokat kifogásolja - közölte a kínai kereskedelmi minisztérium pénteken.

Kína tavaly decemberben jelentette be, hogy dömping- és szubvencióellenes vámot vet ki a 2,5 literes vagy annál nagyobb lökettérfogatú motorral szerelt amerikai szedánokra és SUV-okra (városi terepjáró). A kínai érvelés szerint bizonyítottnak látták, hogy az eladók dömpingárakat alkalmaztak. A pekingi kereskedelmi tárca szerint amerikai autógyártók, köztük a General Motors és a Chrysler állami támogatásban részesült, s termékeiket nagy mennyiségben szállítottak a kínai piacra. A lépés kárt okozott a kínai autóiparnak - állapították meg. Az intézkedés 2013. december 14-ig érvényes.


 

Obama Kereskedelmi Világszervezet WTO dömpingvám autó
Kapcsolódó cikkek