Magyar gazdaság

Drámaian nőhet a munkanélküliség az euróövezetben

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint 4,5 millióval, csaknem 22 millióra nőhet a munkanélküliek száma az eurózónában a következő négy évben, ha a tagállamok nem hangolják össze növekedési terveiket.

Az ILO közleményében idézi Juan Somavia főigazgatót, aki szerint a 17 tagállamot tömörítő eurózónában célzott beruházásösztönző intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a gazdaság válság ne mélyüljön el, és megelőzhető legyen egy elhúzódó munkaerő-piaci válság.

Egy ilyen elhúzódó válság leginkább a fiatal álláskeresőkre lenne rossz hatással, mivel az ifjúsági az eurózóna tagállamainak több mint felében emelkedett 2010 óta, így jelenleg több 15 és 24 év közötti fiatal van munka nélkül a zónában. Ezenkívül az eurózóna munkaképes lakosságának több mint harmada vagy munkanélküli, vagy nem jelenik meg a munkaerő-piacon, ráadásul a tartós munkanélküliek száma is emelkedik - hívja fel a figyelmet az ILO.

A szervezet szerint azért van szükség összehangolt intézkedésekre, mert már azokban a tagállamokban - például Németországban, Belgiumban vagy Ausztriában - is megállt a munkanélküliek számának csökkenése, amelyekben korábban nőtt a foglalkoztatottság.

A munkanélküliek száma tovább nőhet, ha azok a cégek, amelyek eddig a gazdaság fellendülése reményében nem bocsátottak el dolgozókat, a gazdasági helyzet romlása miatt leépítésre kényszerülnek - figyelmeztet az ILO.

Kifejtik, hogy az eurózónának éppen azokban a tagállamaiban van egyre kevesebb forrás az álláskeresők támogatására, ahol egyébként is nő a munkanélküliség, ezért az adóalap szélesítésével lehetne forrást teremteni a foglalkoztatást elősegítő programokra. Az ILO szerint emellett - elsősorban a kis cégek nyújtott hitelekkel - ismét fel kell lendíteni a hitelezést, és külön forrásokkal kell segíteni a fiatalok munkába állását. Utóbbihoz az strukturális alapjainak forrásait kellene ide koncentrálni, és az Európai Beruházási Bankot is be lehetne vonni a finanszírozásba.

munkanélküliség ILO elbocsátás növekedés cégek eurózóna euró gazdaság tagállamok
Kapcsolódó cikkek