Magyar gazdaság

Elemző: Montinak egy nagy nyulat kell kihúznia a cilinderéből

Miközben az európai piacokon a rossz gazdasági hírek miatt egyre rémesebb a hangulat, Mario Monti olasz miniszterelnök bizakodó, szerinte Európa már látja a fényt az alagút végén.

Mario Monti franciaországi látogatása előtt nyilatkozott a RAI olasz rádiónak, azt állítva, hogy mind országa, mind az EU közeledik az alagút végéhez és az eurózóna megmentésére tett intézkedések kezdik hozni az eredményeket. Az olasz miniszterelnök szerint az európai intézmények és az egyéni kormányok részéről is egyre jobban látható a készség a helyzet javítására, itt Monti Németország konkrétan meg is nevezte.

A Reuters megjegyzi , hogy a kormányfő optimizmusára nem igazán vevő a piac, hiszen az eurózóna létrejötte óta nem látott szintre emelkedett a a Spanyolországból érkező adatok pedig azt mutatják, hogy menekül a tőke az országból, miközben a kiskereskedelmi forgalom is csökken.

A befektetők árgus szemekkel figyelik Mario Draghit, miután az EKB olasz elnöke a múlt héten közölte, hogy a bank mindent megtesz az eurózóna megmentése érdekében. A piac eléggé szkeptikus a várható intézkedéseket tekintve, mivel a "kasszakulcsot" birtokló Németországból egyelőre semmilyen jel nem érkezett arra nézve, hogy sürgős intervencióra lenne szükség az eurózóna érdekében. "Csöndes napunk lesz, mindenki csütörtökre koncentrál, amikor kiderül, mit produkál Draghi. Jobban teszi, ha egy nagy nyulat húz ki a cilinderéből" – kommentálta a helyzetet Lex van Dam, az 500 millió dollárt kezelő Hampstead Capital alapkezelője.

Németország EKB eurózóna mario monti
Kapcsolódó cikkek