Magyar gazdaság

IMF-tárgyalások: óva intő levelet írt Járai Ivaschenkónak

Nem képviselhetik a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának álláspontját az fb ellenzéki párti tagjai - írta Járai Zsigmond, az fb elnöke a testület nevében Iryna Ivaschenkónak, az IMF magyarországi képviseletvezetőjének szerdán azt követően, hogy a sajtóból arról értesült, az LMP-t és az MSZP-t képviselő tagok tárgyalást kezdeményeztek a Nemzetközi Valutaalap Magyarországon tárgyaló delegációjával.

Az index.hu úgy tudja, hogy a két ellenzéki taggal, Katona Tamással (MSZP) és Róna Péterrel (LMP) kedden délután találkozott az MNB-ben a küldöttség.

Járai Zsigmond az MNB honlapján közzétett levelében közölte: "Tájékoztatom arról, hogy a felügyelőbizottság álláspontját ők nem képviselhetik, a tárgyaláson elhangzottak csak magánvéleménynek tekinthetők."

Hozzátette, a sajtóból értesültek arról, hogy az ellenzéki tagok tárgyalást kezdeményeztek az IMF Magyarországon tárgyaló delegációjával.

Az fb elnöke a levélben kifejtette: "A hatályos törvények értelmében a felügyelőbizottság hatáskörébe nem tartozik az MNB alapfeladatainak vizsgálata, valamint az alapfeladatok végrehajtásának mérlegre gyakorolt hatása. Ugyanígy nem hatásköre az MNB-t érintő jogszabályváltozások véleményezése."

Az (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége és a magyar kormány között kedden délelőtt kezdődtek meg a tárgyalások, az MNB vezetése délután fogadta a delegációt. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló.

Járai imf-tárgyalások ivaschenko
Kapcsolódó cikkek