Magyar gazdaság

Jó hír a frankhitelesek: a svájci jegybank védi a küszöböt

A Svájci Nemzeti Bank továbbra is védi a frankárfolyam plafonját az eurózóna bizonytalansága miatt. Az árfolyamküszöb akkor is marad, ha a külföldi valutatartalékok megnőnek - mondta egy interjúban az SNB elnöke, Thomas Jordan.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) tavaly szeptemberben 1,20 euró minimális átváltási küszöböt határozott meg, hogy elkerüljék a deflációt. Az SNB 365 milliárd svájci frank tartalékkal rendelkezett június végén. Az SNB döntéshozói és a svájci kormány konzisztensen állítják, a központi bank képes megvédeni az árfolyamküszöböt korlátlan mennyiségű külföldi valuta megvásárlásával.

Tavaly szeptember óta a frank nem erősödött az 1,20-as küszöbérték alá még akkor sem, amikor az euróövezeti adósságválság miatt a befektetők biztonságos menedéket kerestek; vagyis a központi bank eddig sikeresen harcolt a frank erősödése ellen.

A központi bank erejét a frank védelmére koncentrálja, még ha a beavatkozás hatására a tartalékok meg is duzzadnak – mondta Thomas Jordan, a központi bank elnöke.

Frank árfolyamküszöb közponi bank árfoylam SNB jegybank
Kapcsolódó cikkek